Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Groentenzaken gelaten over BTW-verhoging

Tholen - Gisteren haalde de motie om de beoogde BTW-verhoging uit het regeerakkoord te schappen het niet. Ondertussen loopt een actie om groenten en fruit helemaal vrij te stellen van BTW, uit gezondheidsoverwegingen. De teller staat op bijna 37000. De meeste groentenwinkelondernemers reageren gelaten op de BTW verhoging. "Wat kun je ertegen doen?", is de meest gehoorde reactie. Ondernemers kennen de actie om groenten en fruit vrij te stellen van BTW nog niet. Ze vinden het een sympathiek idee. Sommigen zien ook haken en ogen aan dat plan omdat ze ook maaltijden maken of inkopen waar meer componenten inzitten dan alleen groente- en fruit.

Prijstechnisch
De ondernemers liggen echter niet wakker van de BTW-verhoging. "De mensen moeten toch eten, dus ze zullen de producten blijven kopen, supermarkten zullen de prijzen toch ook moeten verhogen?", reageert Sahin De Echte Groenteman uit Nijmegen. "Ik denk dat het prijstechnisch wel lastig is. Een product van 0,95 verkoop je maar iets van 1,05 loopt niet. Dus het zal dan uitkomen op 0,99 cent", vertelt Wessel Eriks van Jouw Groenteman in Amsterdam. "Mijn ervaring is dat iedereen er ook snel aan zal wennen. Toen we 5 cent voor een tasje moesten rekenen, was dat ook een heel gedoe en nu is iedereen eraan gewend."

Gezondheid
De actie om groenten en fruit vrij te stellen van BTW kende Wessel niet. Het is op zich een sympathieke actie. "Maar het verhogen van de BTW op ongezonde voeding als chips en frisdrank lijkt me persoonlijk een beter plan." Foodstrategist Joost van Veen van Vision Kitchen denkt dat het afschaffen van BTW op AGF Nederland niet vanzelf gezonder zal maken. "Ik ben ervan overtuigd dat richting de consument hele andere prikkels nodig zijn dan enkel financiële", deelt hij op LinkedIn.

Publicatiedatum :
Author:
©Ook onze agf-nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:

Reacties:


Het Verenigd Koninkrijk kent geen btw over fruit en groenten. Daarom is het verbruik in de laatste jaren gestegen. Toen in België er nauwelijks 5 trays blauwe bessen in een supermarkt staan in 125 gr, staat er in Engeland een pallet in 500 grs en zelfs in kiloverpakkingen. Btw verhogen op fruit en groente is echt een slecht idee.
evy willems, Waregem - 2017/10/13 12:59:14.000© AGF.nl 2018