Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
eerste zomerregen in Zuid Afrika

Hagelstorm beschadigt mangoplantages in Hoedspruit

Dit jaar is de eerste zomerregen vroeg gevallen. In combinatie met de zachte temperaturen en hogere relatieve luchtvochtigheid had de regen niet op een gunstiger moment kunnen komen voor fruittelers in het binnenland van Zuid-Afrika.

Van veel gewassen, zoals macadamia's. mango's en avocado's is de bloeiperiode voorbij en de kritische fase van de fruitzetting aangebroken. 

Timing regen perfect voor avocado's en macadamia's
André Ernst van Allesbeste Boerdery in Tzaneen, in de provincie Limpopo, vertelt dat niet alleen de regen meer dan welkom is maar ook de zachte temperaturen en relatieve luchtvochtigheid van ongeveer 55% tot 60%. 

"Deze omstandigheden zijn optimaal voor avocado's. Het is ideaal dat er geen onnodige wisselingen in de temperatuur en luchtvochtigheid zijn in deze fase. Het huidige weer zal een zegen voor het avocadoseizoen zijn. We kunnen nu al zien dat de fruitzetting er uitstekend uitziet."

Athol Currie, voorzitter van de South African Avocado Growers' Association en gevestigd in KwaZulu-Natal, laat weten dat de avocadoproductie afgaand op de bloeiperiode naar verwachting groot zal zijn. "We zijn erg optimistisch. De regen kwam als geroepen voor ons."

Macadamiateler Theunis Smit van Mayo Macs in Mpumalanga kan dit beamen. "De timing is perfect. Vorig jaar viel er in Lowveld pas half november wat neerslag. De bloei en fruitzetting waren dit seizoen ook wat vroeger. De noten hebben nu ongeveer een grootte bereikt variërend van een luciferkop tot een erwt. De zetting is goed. We hebben gemerkt dat in jaren van hoge productie de kwaliteit ook beter is."

Macadamiatelers in Limpopo hopen dat deze zachte omstandigheden enig soelaas zullen bieden voor de trips die goed gedijen onder de hete en droge omstandigheden van het afgelopen seizoen. 

Hagel in Hoedspruit
Twee weken geleden werd een aantal mangoplantages in Hoedspruit getroffen door hagel. Jaco Fivaz van Mohlatsi Farm vertelt dat een verzekeraar een hagelalarm had uitgevaardigd maar dat de hagelbui het bedrijf drie minuten daarna al bereikte. 

Naar schatting 150 tot 200 hectare werd getroffen, De schade aan de mangoplantages wordt tussen de 20% en 80% geraamd, en zal waarschijnlijk zo'n 10% bedragen van de schade die een verwoestende hagelstorm in 2015 aanrichtte, die zes weken later in het seizoen toesloeg. 

Zo'n 1.000 ton mango's uit Hoedspruit zullen schade hebben opgelopen. De gemiddelde opbrengst per hectare bedraagt in deze regio 20 ton. 

Mangotelers in Tzaneen hebben hier geen last van gehad. Wel hadden zij een relatief warme winter die een remmend effect op de bloei heeft gehad. Desondanks kwam de regen ook hier op het juiste moment. 

In Komatipoort gelden nog altijd waterbeperkingen en Pieter Buys, voorzitter van de South African Mango Growers' Association vertelt dat dit nog steeds gevolgen voor de oogst kan hebben, die volgens ramingen 70% van het gebruikelijke volume zal bedragen. 




Druiven uit Limpopo/Mpumalanga
De eerste Zuid-Afrikaanse druiven van het seizoen, uit de regio's Groblersdal en Marble Hall, zijn bijna rijp om geplukt te worden. Witte druiven worden vanaf de weken 43 en 44 geplukt. De lagere temperaturen van 25 tot 30 °C hebben gezorgd voor goede groeiomstandigheden in een streek waar de temperatuur in het voorjaar doorgaans oploopt tot 40°C. 

De koelere omstandigheden zijn gunstig voor de kleurontwikkeling van de druiven. Een bijkomend voordeel is dat de druiven zich beter aan kunnen passen aan koudere en vochtige omstandigheden. Regen zou een veel ongunstiger effect hebben na een periode van hitte en droogte. 

Natal getroffen door storm
In KwaZulu-Natal, waar een zware storm in de buurt van Durban minimaal acht dodelijke slachtoffers eiste, werd de haven van Durban gesloten. Bananen-, avocado- en macadamiatelers die zich landinwaarts van de havenstad bevinden, hebben geen grote schade gemeld. In sommige delen van KwaZulu-Natal viel er in 48 uur tijd 130 tot 220 mm regen. 

Appelen in het oosten
De kou als gevolg van de sneeuwval in de bergen in het oosten van het land hebben de kans op vorst vergroot. Door de recente regenval is dit gevaar echter deels geweken. In de appelboomgaarden in Mpumalanga en het oosten van Free State is de bloeiperiode bijna ten einde gekomen en ziet de fruitzetting er veelbelovend uit. Ook hier heeft de relatief zachte winter de bloei van de bomen vertraagd. 

In sommige regio's, zoals Fouriesburg, werd in een aantal boomgaarden de oogst vorig jaar volledig verwoest door vorst. Telers zijn hier dan erg opgelucht dat ze de dans dit seizoen ontsprongen zijn. 

In deze kwetsbare periode voor appelbomen lijken de risico's voor de fruitzetting nu voorbij te zijn. Hagel blijft echter wel een bedreiging die altijd aanwezig is. Vandaar dat veel boomgaarden in dit noordoostelijke teeltgebied overdekt zijn met hagelnetten. 


Hardfruitboomgaarden in de Langkloof, een winter- en zomer neerslaggebied dat nagenoeg geen profijt van de recente zomerregens heeft gehad. (Foto met dank aan Snyman Kritzinger)
Publicatiedatum: