Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Kleinere Amerikaanse cranberryoogst

Het is midden oktober en dat betekent dat de Noord-Amerikaanse cranberry-oogst volop aan de gang is. De telers zijn druk bezig en verwachten een gemiddelde oogst, helaas lager dan de geweldige oogst van vorig jaar.
 
"De cranberry-oogst begon midden september na een korte vertraging van een week," zei Parker Mauck, van Decas Cranberry Products in Massachusetts. "Oktober is de drukste maand en de oogst is nu op zijn hoogtepunt. We hebben uitstekend weer gehad in de aanloop naar de rijping. In de eerste fase van de oogst hadden we echter wat bewolkt weer en warmere nachten, wat de oorzaak was van de kleine vertraging.""Wat de hoeveelheden betreft verwachten we een daling van ongeveer 10% vergeleken met vorig jaar toen de oogst bovengemiddeld was. Daarom zal de opbrengst dicht bij het lange termijn-gemiddelde van het Midwesten liggen. Hoewel we een lichte daling zien, is Massachusetts veel beter af dan andere regio's, waar grotere dalingen merkbaar zijn. In andere delen van de Verenigde Staten, zoals Washington, Oregon en New Jersey, zijn er dalingen van wel 15%. Quebec, waar de meerderheid van de Canadese cranberries vandaan komt, lijkt een daling van 40% te vertonen. Deze daling komt echter wel na een aantal zeer succesvolle oogsten."
 
Gezoete en gedroogde markt ziet er veelbelovend uit
De cranberrymarkt blijft stabiel en er is nog steeds sprake van een grote vraag, vooral wat gezoete en gedroogde cranberries betreft. De sappenmarkt blijft een dalende trend houden, terwijl enkele internationale markten gunstig lijken."Cranberries worden op verschillende manieren verwerkt en we zien variabele trends op de verschillende markten," aldus Michael McManama, directeur van Decas. "De sappenmarkt, waar Ocean Spray de belangrijkste partner is, vertoont een lichte daling. Wat betreft de markt voor verse cranberries, die is al een aantal jaren stabiel en we verwachten dat dat zo blijft. Het is de categorie gezoete en gedroogde cranberries waar we voor de komende jaren de grootste mogelijkheden zien, door de veelzijdigheid hiervan. In de VS zelf worden ze als snack gekocht door wandelaars en kampeerders en verder worden ze ook in salades gedaan."
"Internationaal gezien is er nog steeds een gunstige vraag op de meer gevestigde markten, zoals Europa. Ook zien we grote kansen in Rusland en AziŽ. Door enkele jaren van overproductie is de marktprijs een beetje laag, maar door de lagere oogsten van dit jaar lijken de prijzen weer iets te stijgen. Maar dat weten we pas zeker als we de definitieve cijfers hebben."
 
"Decas heeft enkele nieuwe producten op de markt gebracht in reactie op de feedback van klanten," vervolgde McManama. "Onze Paradise Meadow-producten zijn specifiek bedoeld om mee te koken of te bakken. En dan zijn er de Julienne gesneden cranberries, die het heel goed doen in cake- en koekjesbeslag. We hebben ook een nieuwe cranberry-sinaasappelmix met geraspte sinaasappelschil voor een heerlijke citrussmaak in de bakproducten."
 
Grote mogelijkheden op de organische markt
Cranberrytelers zijn minder vaak biologisch gaan telen dan andere telers van versproducten. Maar momenteel zien sommige telers daar wel kansen, vooral nu Canada, waar veel van de biologische cranberries worden geteeld, dit jaar een lagere opbrengst heeft."De bioogische cranberrymarkt is onderontwikkeld, zowel vers als gedroogd, en deze is nu in opkomst. Op dit moment is het percentage aan biologische cranberries slechts 5% van het geheel: een van de laagste percentages bij versproducten. Er is voor de telers een overgangsperiode van drie jaar en hun belangrijkste strategie is om bestaande percelen om te zetten naar biologische teelt in plaats van het ontwikkelen van nieuwe percelen. De grootste stijgingen qua biologische teelt vonden plaats in Quebec, maar nu Canada dit jaar zoveel minder zal produceren zal de markt voor biologisch geteelde cranberries in 2017-2018 behoorlijk krap zijn." 
 
Voor meer informatie: 
Michael McManama
Decas Cranberry Products, Inc.
Tel: 774-435-0111

Publicatiedatum: 13-10-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: