Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Ethiopische munt gedevalueerd met 15%

De centrale bank van EthiopiŽ verminderde dinsdag de waarde van de Ethiopische birr met 15 procent. Dit is de eerste keer in zeven jaar dat EthiopiŽ stappen onderneemt om de achterblijvende export te stimuleren.

De birr had op maandag volgens de Nationale Bank van EthiopiŽ een gewogen gemiddelde van 23,41 vergeleken met de dollar. Nu zal dat 26,92 zijn.

"De waardevermindering is bedoeld om de export, die de laatste vijf jaar niet gegroeid is vanwege de hoge waarde van de birr vergeleken met andere grote valuta, te ondersteunen," vertelde Yohannes Ayalew, vicegouverneur van de bank, tijdens een nieuwsconferentie in de hoofdstad Addis Abeba.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank hebben er beiden herhaaldelijk op aangedrongen dat EthiopiŽ moest overwegen om de waarde van hun geldeenheid te verlagen voor de export aangezien hun export vooral bestaat uit onverwerkte producten en ze lagere prijzen nodig hebben om een concurrent te kunnen zijn.

De totale exportopbrengst van EthiopiŽ heeft de laatste jaren niet de beoogde resultaten kunnen bereiken vanwege de zwakke grondstofprijzen. Addis Abeba verdiende 2,9 miljard dollar (2,4 miljard euro) in het fiscale jaar van 2017-2018 terwijl het doel 4 miljard dollar (3,4 miljard euro) was.


Publicatiedatum: 16-10-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: