Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Herman Bessels, Bessels architekten & ingenieurs

"Handen wassen, totale onzin!"

HygiŽne is belangrijk, weet het management van de foodfabriek: daarom is er een hygiŽnesluis, zijn ringen en horloges taboe, draagt men speciale overalls en haarnetjes. Maar de praktische uitvoering valt vaak vies tegen", zegt Herman Bessels van Bessels architekten & ingenieurs in zijn column in Voedingsindustrie. "Want waar blijven de mouwen van een overall als X op het toilet zit? Precies: op de grond, waar de rommel ligt die eerder onder de laarzen zat. Of ergerÖ En wat doe je met bijvoorbeeld de hoofddoeken die veel vrouwen om religieuze redenen dragen, ook op de werkvloer? Doorgaans zijn deze thuis al omgedaan. Waar de doek geweest is en hoe lang hij niet is gewassen, weet niemand. Wat we wel weten: het plastic kapje dat eroverheen wordt gedragen, heeft geen enkele functie meer (Een oplossing: schaf voor deze doelgroep bedrijfs-hoofddoeken aan met het bedrijfslogo, of in de afdelingskleur. Kost weinig en het levert flinke hygiŽnewinst op.)


Herman Bessels

"Dat er geen haren in de soep mogen komen en je dus een haarnetje moet dragen, snapt iedereen wel. Lastiger is het bijvoorbeeld met handen wassen. De gevolgen van het achterwege laten van die stap, zijn veel minder direct zichtbaar als die haren. Vraag maar eens naar het waarom van handen wassen: doorgaans volgt er een mistig antwoord: 'om geen bacteriŽn over te dragen of zo.' Wat exact de gevolgen kunnen zijn van verzaken, of hoe intensief gewassen moet worden, weten veel mensen niet. Dat geldt zowel voor de directeur als de productiemedewerker. Door gebrek aan kennis ontbreekt vaak de interne motivatie om al die tijdrovende hygiŽnemaatregelen op te volgen", vervolgt Herman.

Kortom: je bent er niet met het enkel van hogerhand opleggen van een maatregel; je zult moeten uitleggen waarům het noodzakelijk is. Ik zeg: motivatie vergroten; kennis promoten! Vertel bijvoorbeeld in een korte strip, met weinig of geen tekst (in sommige fabrieken spreken ze wel 21 talen!), wat de gevolgen zijn van niet (goed) handen wassen, van een overall die over de grond sleept, een hygiŽnesluis die wordt omzeild. Maak ze bewust", besluit de architect.

Bron: Vakblad Voedingsindustrie

Voor meer informatie:
Herman Bessels
Bessels architekten & ingenieurs B.V.
Domineestraat 10
7391GG Twello
Tel: 0571 - 27 56 97
www.bessels.com

Publicatiedatum: 12-10-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: