Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Duitsland: ondanks weer goede aardappeloogst voor 2017 verwacht

De 'Deutsche Bauernverband' (DBV) publiceerde onlangs een schrikbarende mededeling. De neerslag in de afgelopen weken zou de aardappeloogst in het noorden van Duitsland bedreigen. De aardappelakkers zijn vanwege het overtollige water nauwelijks berijdbaar met moeilijkheden voor de oogst en opslag tot gevolg. De aardappeltelers en -handelaren rekenen echter gewoon nog op een goede aardappeloogst. 

Kwaliteit
Niedersachsen is in heel Duitsland de belangrijkste aardappelregio met een aandeel van 45 procent aan het totale Duitse aardappelareaal. ,,Deze deelstaat is dan ook het zwaarste door het weer getroffen'', aldus Anni Neu, woordvoerder van de DBV.,,Veel akkers zijn compleet nat en kunnen daarom niet gerooid worden. Aardappelen moeten namelijk enigermate droog zijn voordat ze opgeslagen kunnen worden. Het koelen en luchten van vochtige aardappelen is echter heel moeilijk.''

De telers zelf zijn eerder optimistisch 
,,Het weer is weliswaar wisselvallig met zowel zonneschijn als regen. De kwaliteit van onze aardappelen is echter goed'', aldus mevrouw Brieger van de gelijknamige aardappelhandel in Bad Zwischenahn (Niedersachsen). Ik kan er gewoon niks negatiefs over zeggen.''Optimisme
Ook ergens anders in het noorden is men nog niet bevreesd. ,,We kunnen nog steeds oogsten aangezien de akkers momenteel droog zijn. De lokale aardappelen zijn voldoende voor onze regio'', aldus de bedrijfsleider van aardappelhandel Agrargesellschaft mbH Lübesse (Mecklenburg-Vorpommern). Hij wil nog geen algemeen oordeel geven. ,,Eind oktober kunnen we pas zeggen of het een succesvolle oogst was.''De collega's van Prignitzer Kartoffel-Handel & Fruchtvertrieb sluiten zich hierbij aan en zijn tevreden met de huidige oogst. ,,De aardappeloogst is eigenlijk al zo goed als voorbij. Alleen de sterke rassen kan men momenteel nog rooien'', zegt een medewerker over de actuele situatie.

Goed oogstjaar
2017 is tot nu toe een goed oogstjaar voor de Duitse telers, met name in Niedersachsen. Hier rooide men met tot nu toe 48.500 kg per hectare de grootste hoeveelheid per hectare. Het landelijk gemiddelde lag tot nu toe op 45.400 kg per hectare. Vergeleken met vorig jaar betekent dit een plus van bijna 1.000 kg c.q. 2,2 procent.

Publicatiedatum: 11-10-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: