Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Spanjaarden tekenen contract voor 10 jaar aspergeteelt in Namibië

Het Spaanse Otjimbele Agriculture en het ministerie van Landbouw van Namibië hebben woensdagmiddag een 10-jarig leasecontract getekend voor een perceel van 60 hectare voor de teelt van asperges bij het Etunda Irrigation Green Scheme project in de regio Omusati.

Het Spaanse bedrijf zegt Namibië gekozen te hebben voor hun nieuwe verwerkingsfabriek in Afrika, naast andere in Europa, Azië en Zuid-Amerika.

Tijdens de ondertekeningsplechtigheid in het kantoor van het ministerie in Windhoek zei Carlos Lertxundi van Otjimbele dat er momenteel een druppelirrigatiesysteem wordt geïnstalleerd, de meest efficiënte manier om in het klimaat van de regio Omusati asperges te telen. Met de grondvoorbereiding werd al in juli begonnen. De eerste 30 ha zullen eind dit jaar worden geplant, de rest begin volgend jaar.

De werkzaamheden zouden in december 2018 van start moeten gaan. Ingenieurs werken hiervoor aan het ontwerp en de identificatie van lokale partners voor de bouw van de fabriek.

Volgens Lertxundi zal de fabriek tussen 24 en 30 miljoen NAD kosten en het teeltbedrijf tussen 15 en 20 miljoen NAD. Gevraagd of de fabriek alleen voor exportmarkten is bedoeld zei Lertxundi dat lokale bedrijven met exportplannen welkom zijn naast de bestaande exportbestemmingen in 52 verschillende landen.

Volgens Minister van Landbouw John Mutorwa werd hij begin van het jaar door de directeuren van het Spaanse bedrijf voor dit project benaderd. Hij zei bij de ondertekening dat dit "miljoenen dollars voor Namibië zal betekenen," en dat het hier niet slechts om een experiment gaat van het bedrijf in Namibië.

"Dit 10-jarige contract zal veel voordelen voor het land opleveren. Er zal een kapitaalinvestering moeten worden gedaan van ongeveer 8,8 miljoen NAD om het bestaande irrigatiesysteem bij het Etunda Green Scheme Irrigation project van de regering aan te passen en zo'n 25 miljoen NAD voor de bouw van een verwerkingsfabriek in Ruacana."

Hij voegde eraan toe dat er op het perceel tenminste 175 banen zullen worden gecreëerd, waarvan 25 vaste banen zullen zijn: "Verder zullen er naar verwachting 120 mensen werkzaam zijn bij de verwerkingsfaciliteit."

1 NAD = 0.0722019 USD

Publicatiedatum: