Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Spanjaarden tekenen contract voor 10 jaar aspergeteelt in NamibiŽ

Het Spaanse Otjimbele Agriculture en het ministerie van Landbouw van NamibiŽ hebben woensdagmiddag een 10-jarig leasecontract getekend voor een perceel van 60 hectare voor de teelt van asperges bij het Etunda Irrigation Green Scheme project in de regio Omusati.

Het Spaanse bedrijf zegt NamibiŽ gekozen te hebben voor hun nieuwe verwerkingsfabriek in Afrika, naast andere in Europa, AziŽ en Zuid-Amerika.

Tijdens de ondertekeningsplechtigheid in het kantoor van het ministerie in Windhoek zei Carlos Lertxundi van Otjimbele dat er momenteel een druppelirrigatiesysteem wordt geÔnstalleerd, de meest efficiŽnte manier om in het klimaat van de regio Omusati asperges te telen. Met de grondvoorbereiding werd al in juli begonnen. De eerste 30 ha zullen eind dit jaar worden geplant, de rest begin volgend jaar.

De werkzaamheden zouden in december 2018 van start moeten gaan. Ingenieurs werken hiervoor aan het ontwerp en de identificatie van lokale partners voor de bouw van de fabriek.

Volgens Lertxundi zal de fabriek tussen 24 en 30 miljoen NAD kosten en het teeltbedrijf tussen 15 en 20 miljoen NAD. Gevraagd of de fabriek alleen voor exportmarkten is bedoeld zei Lertxundi dat lokale bedrijven met exportplannen welkom zijn naast de bestaande exportbestemmingen in 52 verschillende landen.

Volgens Minister van Landbouw John Mutorwa werd hij begin van het jaar door de directeuren van het Spaanse bedrijf voor dit project benaderd. Hij zei bij de ondertekening dat dit "miljoenen dollars voor NamibiŽ zal betekenen," en dat het hier niet slechts om een experiment gaat van het bedrijf in NamibiŽ.

"Dit 10-jarige contract zal veel voordelen voor het land opleveren. Er zal een kapitaalinvestering moeten worden gedaan van ongeveer 8,8 miljoen NAD om het bestaande irrigatiesysteem bij het Etunda Green Scheme Irrigation project van de regering aan te passen en zo'n 25 miljoen NAD voor de bouw van een verwerkingsfabriek in Ruacana."

Hij voegde eraan toe dat er op het perceel tenminste 175 banen zullen worden gecreŽerd, waarvan 25 vaste banen zullen zijn: "Verder zullen er naar verwachting 120 mensen werkzaam zijn bij de verwerkingsfaciliteit."

1 NAD = 0.0722019 USD


Publicatiedatum: 10-10-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: