Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Florida ziet helft sinaasappeloogst in water vallen

Orkaan Irma heeft een enorme klap uitgedeeld aan telers in Florida. De helft van de huidige oogst is verloren gegaan, zo blijkt uit ramingen. Telers beraden zich nu op het herstel van de sector, die toch al worstelt met ziekten en een zwakkere vraag. 

Quentin Roe van Noble Citrus laat weten dat de citrussector niet eerder getroffen werd door een natuurramp van deze omvang. Hij raamt de verliezen aan de sinaasappeloogst op 50% tot 60%. "We hebben pas meer duidelijkheid als het Ministerie van Landbouw de exacte cijfers eind deze maand bekendmaakt. Momenteel wordt de productie voor dit seizoen op 53 tot 40 miljoen dozen geraamd, terwijl de originele raming uitging van 72 miljoen dozen."



Herstel
Nadat orkaan Irma over was getrokken, volgde een periode van 10 tot 14 dagen waarin de bomen konden herstellen," vervolgt Roe. "Bij aankomst in het pakstation bleek dat het fruit dat de storm overleefd had windschade had opgelopen. Dit is vooral het geval voor vroege rassen zoals Navel Hamlin en vroege grapefruit- en mandarijnenrassen. We hopen dat latere rassen zoals Valencia en late mandarijnen minder schade hebben ondervonden."

Citrustelers in Florida strijden al jaren tegen ziekten die een tekort aan sinaasappelen veroorzaken. Momenteel is er een groot tekort totdat het seizoen in Californië van start gaat. "De voorbije tien jaar is de citrussector in Florida hard getroffen door de ziekte Citrus Greening. Twaalf jaar geleden besloeg het citrusareaal in de staat nog een oppervlakte van 850.000 hectare. Inmiddels is het gekrompen naar 350.000 hectare. De orkaan heeft de situatie nog verder verergerd en de prijzen bereiken momenteel recordhoogtes. Hopelijk zal dit veranderen zodra de latere rassen beschikbaar komen en wanneer het Californische citrusseizoen in november/december aanvangt."



Nieuwe citrusrassen geven sector hoop
Hoewel er weinig lichtpuntjes te ontdekken zijn voor citrustelers in Florida vertelt Roe dat er nieuwe rassen worden ontwikkeld die reden tot optimisme geven. 

"We werken actief aan veredelingsprogramma's en momenteel worden er al nieuwe rassen aangeplant," vervolgt hij. "Net zoals de appelsector met enige regelmaat nieuwe rassen introduceert, zo gebeurt dat in Florida met nieuwe mandarijnenrassen. Er zijn rassen die beantwoorden aan de consumentenvoorkeur voor nieuwe en zoetere smaken in ontwikkeling en we kijken er naar uit om deze op de markt te kunnen brengen. Californië heeft de lat de laatste jaren hoog gelegd. Toch denken we dat we in Florida kunnen profiteren van de lagere logistieke kosten omdat we ons veel dichter aan de oostkust bevinden. Daarnaast vangt het citrusseizoen in Florida eerder aan en dit biedt eveneens goede vooruitzichten voor de sector."



Voor meer informatie:
Quentin Roe
Noble Citrus
Tel: 863-293-5224
Publicatiedatum: