Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Sven Roosen, sorteerbedrijf Gerrits Fruit

"Sorteerbedrijf groeit terwijl Belgische markt krimpt"

Tholen - Sorteer- en fruitbedrijf Gerrits Fruit uit Kortessem is de laatste 12 jaar flink gegroeid. Ondanks het wegvallen van de Russische markt, bleef het bedrijf gezond. Toch is eigenaar Sven Roosen niet helemaal gerust op de toekomst. "Het is de laatste jaren lastig geworden in de Belgische hardfruitwereld, ik ben benieuwd wat de toekomst ons gaat brengen", geeft Sven aan. Het draait bij zijn bedrijf om het sorteren van appelen en peren, een wereld die veranderd is sinds het exportverbod met Rusland.


Sven Roosen en Miet Gerrits van sorteerbedrijf Gerrits Fruit.

Lokale markt
"We hebben jarenlang dankzij Rusland weinig moeite hoeven doen in de markt", heeft eigenaar Sven aan. "Ondertussen zijn we Rusland al drie jaar kwijt en dat is lastig. In die tijd is er ook veel concurrentie bijgekomen, niet alleen voor de perenmarkt maar ook zeker voor de appelen. Toch verwerken wij nog tussen de 4000 en 6000 ton appelen en peren per jaar Wij sorteren op maat en kwaliteit. Sinds het probleem met Rusland, zien wij wel dat de lokale markten en andere Europese landen meer aantrekken. Toch blijft de toekomst onzeker. Ik heb een dochter en ik weet niet of ik haar later het bedrijf laat overnemen. Ik weet niet wat de toekomst ons zal brengen."


Verschillende maten peren worden in verschillende kisten gedaan.


Het sorteerproces van de peren bij Gerrits Fruit.

Wat de toekomst ons gaat brengen, weet natuurlijk niemand. Wat wel bekend is, dat Gerrits Fruit in totaal 40 hectare eigen fruit heeft. Het overgrote deel daarvan is peer. "Wij hebben 35 hectare peren en 5 hectare appelen", vertelt de eigenaar die samen met zijn vrouw het bedrijft runt. "Bij peren telen en sorteren wij het meest Conference, bij de appelen zijn dat diverse soorten. Wij koelen en sorteren hier het fruit van ons en van andere telers, dat bestemd is voor heel Europa en daarbuiten. In 2008 zijn we met diverse telers een teeltvereniging gestart, namelijk New Green. Via dat platform wordt al het fruit verkocht." 


Het sorteerproces gebeurt met water.


Na het wasproces worden de peren gedroogd en gesorteerd.

Subsidie
Sven is bang dat de Belgische sector waar hij in werkt, het in de toekomst zwaar gaat krijgen. Volgens de man die de derde generatie binnen het bedrijf is, wordt het productieproces van fruit in BelgiŽ langzamerhand te duur. "Ik verwacht dat de fruitteelt in Oost-Europa steeds groter zal worden", vertelt hij. "Lange tijd was de fruitteelt in de Oost-Europese landen kleinschalig, maar sinds deze landen subsidies hebben gekregen van de Europese Unie, zijn zij enorm vooruitgegaan. Dit terwijl BelgiŽ en Nederland eerst de koplopers waren, dat is nu dus langzaam aan het veranderen." Hoewel de Oost-Europese landen grote subsidies ontvangen, is het volgens de man achter Gerrits Fruit niet gezond voor een bedrijf om veel subsidies te ontvangen. "Normaal krijg je subsidie als een bedrijf of een sector niet goed loopt. Een gezond bedrijf heeft geen financiŽle hulp nodig. Dat is in mijn ogen geen gezonde situatie."


Gerrits Fruit heeft eigen transport, waardoor zij gemakkelijk kunnen leveren of laden bij afnemers of leveranciers.

Groei
Hoewel het met de sector niet al te best lijkt te gaan, blijft het bedrijf uit Kortessem groeien. Sinds 2005 staan Sven en Miet aan het roer van het bedrijf. In diezelfde tijd is het aantal hectare fruit van het bedrijf met zo'n 150 procent gegroeid. "In 2005 hadden wij nog 16 hectare fruit staan", vertelt Sven. Ook twee jaar geleden hebben wij nog vijf hectare overgenomen. Momenteel zitten we aan 40 hectare, dat is  een flink groei in vergelijking met vroeger. Of ik nog meer wil groeien met een blik op de toekomst weet ik niet. Het gaat nu in ieder geval goed met ons bedrijf. We zien wel wat er komen gaat."


Een van de eigen perenbomen van het bedrijf uit Kortessem.

Voor meer informatie:
Gerrits Fruit
Hasseltsesteenweg 131
3720 Kortessem (BelgiŽ)
T: +32 (0) 11 37 60 17

Publicatiedatum: 11-10-2017
Auteur: Joost Verdult
Copyright: www.agf.nl

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: