Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Haven Duinkerken - slachtoffer van orkanen Irma en Maria

In de eerste twee weken van september hebben orkanen Irma en Maria in West-Indië enorme schade veroorzaakt, met name in Guadeloupe en Martinique, waar bijna alle bananenplantages vernietigd zijn.

In de bananensector van West-Indië werken direct en indirect zo'n 15.000 mensen, waarvan 10.000 op Martinique. De economische impact op de haven van Duinkerken zou groot kunnen zijn, aangezien alle bananen uit West-Indië, 270.000 ton per jaar (70,000 ton van Guadeloupe en 200.000 ton van Martinique) door deze haven komen voordat ze verder gaan naar de rijpingsstations (met name in Rungis) en daarna naar de Franse en Europese supermarkten.
 
De havenautoriteiten hebben gezegd dat het nog te vroeg is voor een uitgebreide taxatie, maar het is bekend dat alle plantages in Guadeloupe stilliggen, en 60% van de plantages in het noorden van Martinique ook. Circa 30 à 40% van de plantages in het zuiden van het eiland is intact gebleven. Dit zou een verlies van 200.000 ton kunnen betekenen voor de haven van Duinkerken.
 
Deze gevolgen kunnen nog groter zijn dan die van orkaan Dean in 2007. De Belgische groep Conhexa, gespecialiseerd in de opslag van fruit, groenten en diepvriesproducten, is ook bezorgd over de impact van de orkanen. Ze bewaren alle bananen uit West-Indië in hun pakhuizen op het westelijke haventerrein van Duinkerken (Dunfresh en Dunfrost). Ze hadden al veel te lijden gehad van orkaan Dean en vorig jaar werd er eindelijk een investering van 7 miljoen euro aangekondigd voor de uitbreiding van Dunfrost.
 
Philippe Ruelle, directeur-generaal van UGPBAN, zegt dat de productie in West-Indië zal dalen van 5.000 ton per week naar 500. "We moeten negen maanden wachten voor de productie weer opgestart is. Maar het zal minstens twee jaar duren voor we weer op de oude niveaus zitten, omdat de telers niet meteen weer volle productie zullen hebben."

Publicatiedatum :Ook onze agf-nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:

Reacties:


Gevonden op oa Wikipedia: Onder West-Indië kan men verschillende gebieden verstaan. Meestal gaat het over de eilanden in de Caraïben;
MVW, IJsselstein - 2017/10/11 14:17:45.000


West-Indie ligt wel heel ver weg van Guadeloupe en Martinique. Best even atlas raadplegen.
Paul, Dadizele - 2017/10/09 21:21:53.000© AGF.nl 2018