Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Wereldmarkt granaatappelen

Het is om verschillende redenen tot nu toe een moeilijk seizoen geweest voor landen die granaatappelen produceren, zoals India en Egypte, die sinds september op de markt actief waren. Waar het ene land problemen heeft met de kwaliteit ten gevolge van te veel regen, zit het andere land met de gevolgen van hoge temperaturen. Over het algemeen is de vraag relatief stabiel, of soms groeiend, voor dit superfruit. Fruit dat de laatste jaren steeds populairder werd op nieuwe markten, die daarvoor niet bekend waren met granaatappelen.

Voor de landen waar de productie nu op het punt staat om te beginnen is de situatie wat veelbelovender en stabieler. Hoewel dit misschien niet het beste jaar is qua productie, kan de goede kwaliteit de wat tegenvallende productiecijfers misschien compenseren.

India: Zware regenval veroorzaakt moeilijkheden voor telers
De zware regens en overstromingen die India enkele maanden geleden troffen hebben de granaatappelproductie beperkt, waardoor de prijzen sinds vorige week met 30 tot 40% stegen. Vóór die tijd was er juist een overschot, dus over het algemeen kent de markt dit seizoen pieken en dalen.

De wereldwijde vraag naar Indiase granaatappelen is prima, vooral op de Duitse en Nederlandse markten, waar ze bekend staan om hun goede kwaliteit. Een Indiase handelaar beweerde dat zijn land in het voordeel is vergeleken met andere landen, omdat er meer geïnvesteerd wordt in de productietechnologie en er veel meer ervaring is. De vraag naar Indiase granaatappelen bereikt altijd een piek in december, januari en maart.

Verse granaatappelen bieden ook veel kansen voor de Indiase teler. En deze markt groeit steeds meer, met nieuwe mogelijkheden in de VS en Europa. Het positiefste aspect van dit fruit is dat het gemakkelijk weg eet. Dat vinden consumenten prettig en daardoor wordt het marktaanbod steeds groter.

Egypte: warm weer veroorzaakt kwaliteitsproblemen
In tegenstelling tot India heeft Egypte de laatste maanden te kampen gehad met zeer warm weer. Over het algemeen wordt verwacht dat de kwaliteit beter is dan vorig seizoen, maar er zijn wel wat problemen met verbrande vruchten. De belangrijkste afzetmarkten voor Egyptische granaatappelen zijn momenteel Maleisië, Singapore, Rusland, Oekraïne en enkele Europese landen.

India maakt de Egyptische toegang tot de Aziatische markten moeilijk, vooral omdat hun oogstseizoenen samenvallen. Wat de zaak nog lastiger maakt is dat de meeste Aziatische consumenten beter bekend zijn met Indiase granaatappelen. Egypte moet dus nog erg zijn best doen om in die landen een goede ​​reputatie op te bouwen. Landen als Maleisië en Singapore zijn bereid een goede prijs te betalen voor grote vruchten en hoge kwaliteit, waardoor ze een zeer aantrekkelijke exportbestemming zijn.

Israëlische granaatappelen ook getroffen door warm weer
Vroege variëteiten uit Israël zijn ook op de Europese markt verkrijgbaar, maar importeurs hebben aangegeven dat de prijzen laag zijn, vooral voor de kleinere formaten. Dit komt door de warme zomer, die kwaliteitsproblemen veroorzaakte.

Oogst Zuid-Afrika kan nog alle kanten op
Hoewel het nog te vroeg is om precies te zeggen wat het granaatappelenseizoen in Zuid-Afrika zal brengen omdat de bomen nog in bloei staan, verwachten de telers dit seizoen een stijging van ongeveer 15% in de West-Kaap en de Noord-Kaap.

De telers daar moesten dit seizoen erg alert zijn; niet alleen was er sprake van droogte, maar de EU heeft regelgeving uitgebracht voor wat betreft de Afrikaanse fruitmot. In een nauwe samenwerking met citrus- en steenfruittelers hebben granaatappeltelers een nieuw systeem ontwikkeld voor de regulering van de hygiëne, de monitoring en het spuiten van de boomgaarden. Dit alles om de hoeveelheid stoffen te verminderen waarmee het fruit tijdens de productie in contact komt. Deze veranderingen zijn cruciaal omdat de EU de grootste markt voor Zuid-Afrikaanse granaatappelen blijft, met een import van 50% van de productie.

Moeilijke markt voor België en omliggende landen
Kleinere granaatappelen hebben de voorkeur in de Benelux, maar de markt is op dit moment nogal slecht; de kleinere maten zijn laag geprijsd. De Wonderful blijft de belangrijkste soort, maar wanneer deze niet beschikbaar is, staat de markt open voor andere rassen zoals de Acco, Emek, Herkovitz en Bagwa.

Het is vaak lastig voor importeurs om aan de eisen van hun exportlanden te voldoen, omdat elke Europese markt een andere voorkeur heeft met betrekking tot grootte en herkomst. In het algemeen verkiezen consumenten in de Benelux en Scandinavië kleinere formaten, de Duitsers verkiezen Turkse producten, en grotere formaten worden naar bestemmingen zoals Oost-Europa verzonden.

VS: Ietwat laat maar goed seizoen verwacht in Californië
De granaatappeloogst zal naar verwachting een week tot tien dagen later beginnen ten opzichte van vorig jaar (16 oktober), met een lichte productiedaling. De telers beweren echter dat de lagere opbrengst zal worden gecompenseerd door 'grotere en zoetere' granaatappelen.

In een standaard jaar worden er voor de verse fruitartikelen-markt ongeveer 6 miljoen dozen granaatappelen geproduceerd in de Verenigde Staten. Recente ramingen claimen dat de oogst van dit jaar 15 tot 20% lager is dan normaal.

Nadat het tekort aan water de afgelopen jaren de bomen in Californië teisterde, zien ze er dit jaar gezonder uit. Dit komt doordat de telers nu vers in plaats van pompwater konden gebruiken. Toch zal het nog een paar jaar duren voordat de bomen weer de oude hoeveelheden zullen produceren.

Verhoogde vraag naar Italiaanse granaatappelen
De vraag naar Italiaanse granaatappelen stijgt. In dit land zijn de eigen Italiaanse, Iraanse en Egyptische granaatappelen het best verkrijgbaar in de groothandels, maar consumenten hebben nog steeds de voorkeur voor hun eigen producten, ondanks de hogere prijzen. Als de kwaliteit van alle producten gelijk is, kijkt de koper naar de herkomst.

De productie in Italië (Sicilië) stijgt, maar handelaren meldden dat het moeilijk zal zijn om de Noord-Europese markt te betreden door de aanwezigheid van grote concurrentie van landen als Israël, Turkije en Spanje. Zij hopen echter dat het aanbieden van biologische producten goede mogelijkheden biedt.

De vraag naar en interesse in dit fruit lijkt dit jaar sterk te groeien op alle distributiekanalen (Big Retail, Normal Trade, Horeca). Dit geldt zowel voor het verse als voor het verwerkte product, met name granaatappelsap, dat steeds populairder wordt. Dit is vaak wel een mengsel met ander fruit.

Spanje: Elche granaatappelen krijgen geografische bescherming
De officiële start van het Elche-granaatappelseizoen vond plaats op 3 oktober, in Albatera. Er waren Michelin-chefs aanwezig om te vieren dat het seizoen 2017-2018 het eerste is waarbij de granaatappelen op de markt komen met een label dat de 'beschermde geografische oorsprong' weergeeft.

Vanaf volgende week worden de eerste Wonderful granaatappelen verwacht op de Europese markt.

Weer prima voor Franse productie
De Franse productie is voornamelijk bestemd voor de sapmarkt. De vraag naar zowel sap als verse granaatappelen is echter toegenomen sinds recente studies de gezondheidsvoordelen van de consumptie van granaatappelen aangaven. Telers hebben de productiehoeveelheden jaar na jaar weten op te voeren, maar de productie in het land is nog steeds laag. Er zijn slechts drie à vier telers in het hele land, die een totaal van ongeveer 100 ton produceren. (Minstens 10 à 20 keer deze hoeveelheid wordt in Frankrijk vanuit andere landen ingevoerd).

Granaatappelproductie redelijk nieuw in Australië
In vergelijking met andere landen zijn granaatappelen vrij nieuw voor Australië; veel grote percelen werden minder dan 10 jaar geleden aangeplant. Het aandeel op de wereldmarkt is klein. De verse granaatappelen zijn er beschikbaar tussen maart en september, en een van Australië's grootste producenten zegt dat de vraag langzaam groeit nu de voordelen voor de gezondheid van dit "super food" meer aandacht krijgen.

Maar het gaat niet alleen om de verse producten; de Australische telers hebben geïnvesteerd in het maken van andere producten van de pitjes, zoals koudgeperst sap zonder toevoegingen of conserveermiddelen, gevriesdroogde granaatappelpitten en poeder.

Net als bij veel andere producten uit Australië wordt de Aziatische markt gezien als een geweldige exportmarkt zodra de geproduceerde hoeveelheden toenemen, aangezien de Australische productie precies in een ander seizoen beschikbaar komt als die van het noordelijk halfrond.

Tunesië maakte granaatappelen populair in China
De Tunesische granaatappel is geleidelijk aan populair geworden als kwaliteitsfruit sinds deze in 1986 China binnen werd gebracht. Momenteel zijn de belangrijkste drie Chinese productiegebieden Henan, Yunnan en Sichuan, en het fruit is beschikbaar van respectievelijk begin oktober tot half november, eind augustus tot begin oktober en eind juli tot begin oktober. Over het hele land genomen is de jaarlijkse productie relatief stabiel. In vergelijking met 2015 steeg de gemiddelde marktprijs in 2016 met tenminste 10%, maar verwacht wordt dat deze in 2017 gelijk blijft.

Vergeleken met algemenere vruchten zoals bananen en appelen is de Tunesische granaatappel een minder bekende variëteit, en door de relatief hoge prijzen zijn de klanten normaliter medium en high-end consumenten.
Publicatiedatum: