Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Spanje: 290 kilo cocaïne gevonden tussen Braziliaanse sinaasappelen

De Spaanse douane vond twee containers met Braziliaanse sinaasappelen die waren aangekomen in de haven van Algeciras (Cadiz) verdacht, aangezien ze ongeschikt waren voor de verkoop. Hun vermoedens werden bevestigd zodra ze de goederen inspecteerden. Verborgen onder het fruit vonden ze 290 kilo cocaïne, verdeeld over 250 pakketten. Het onderzoek, dat gezamenlijk werd uitgevoerd door de Nationale Politie en de Belastingdienst, heeft het mogelijk gemaakt de criminele organisatie aan te pakken die deze drugs naar Spanje vervoerde; in Murcia konden acht verdachten gearresteerd worden.
 
Volgens een verklaring van de politie waren de autoriteiten deze criminele organisatie al op het spoor voordat deze partij drugs ontdekt werd. Agenten van de Udyco-eenheid (Drug and Organized Crime Unit) van Madrid en Algeciras waren al begonnen met het onderzoeken van verdachte bedrijven die zich schijnbaar bezig hielden met de invoer van fruit uit Zuid-Amerika (met name citrus). De rechercheurs vermoedden dat deze bedrijven in feite dekmantels waren, die werden gebruikt om aanzienlijke hoeveelheden cocaïne het land binnen te smokkelen, aldus politiebronnen.
 
Daarom werkte de politie voor dit onderzoek samen met de douane-tak van de Belastingdienst van Algeciras. Toen beide teams de documentatie van het containertransport van Zuid-Amerika naar Algeciras analyseerden, konden ze twee zendingen identificeren die tijdelijk ´in de wacht´ stonden, in afwachting van de resultaten van de laboratoriumanalyse van de gezondheidsinstanties in Algeciras.

De recherche vond de situatie verdacht omdat deze twee containers sinaasappelen zouden bevatten die duidelijk niet meer geschikt waren voor de verkoop. Desondanks bleef de importeur doorgaan met de normale importprocedure, wat raar was omdat de kosten van het transport van het fruit veel hoger zouden zijn dan de prijs die het op zou brengen. "De acties van dit  bedrijf waren idioot en zonder enige commerciële logica," aldus de politie.
 
Als gevolg daarvan besloten de agenten de vracht zorgvuldig te inspecteren en ze ontdekten zo dat de sinaasappels slechts een voorwendsel waren om cocaïne Spanje binnen te smokkelen. De drugs waren verborgen in de dozen met de aangegeven lading. De autoriteiten vonden circa 250 pakketten met een totaalgewicht van ongeveer 290 kilo. Alle pakketten waren geïmpregneerd met een gele stof, waarschijnlijk mosterd, zodat ze minder op zouden vallen.
 
De ontdekking van cocaïne heeft de autoriteiten in staat gesteld om acht mensen te arresteren in Blanca (Murcia). Zeven van hen zijn Spanjaarden, één is van Senegalese afkomst. De politie en de Belastingdienst denken dat deze verdachten verantwoordelijk waren voor de ontvangst van de goederen in Spanje. De acht verdachten zitten nu in bewaring in Murcia. De politie claimt 'één van de meest actieve organisaties in Spanje qua invoer, transport en distributie van drugs' te hebben opgerold.
 
Dit is niet de eerste keer dat politie en douane containers met drugs ontdekten in de haven van Algeciras, één van de meest belangrijke Spaanse havens. In het afgelopen jaar hebben de autoriteiten in Andalusië meer dan 3.600 kilo cocaïne in beslag genomen, bijna een derde van het nationale totaal en drie keer de hoeveelheid die in 2015 werd ontdekt. Gewoonlijk verbergen de criminelen de drugs tussen legale exportgoederen. Daarom worden de pakketten met drugs vóór in de containers verborgen zodat ze, eenmaal in Spanje aankomen, er door derden gemakkelijker uitgehaald kunnen worden.

 
Bron: El País

Publicatiedatum: 9-10-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: