Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

:

Italië: 50% daling kiwiproductie

De kiwiproductie in Cuneo zal dit jaar zeer laag zijn. De oogsten begonnen een paar dagen geleden in het hele Piemonte-productiegebied, waartoe ook Saluzzo, Pinerolo, het gebied rond het meer van Viverone (Biella) en Borgo d'Ale (Vercelli) behoren.

"Helaas waren in veel boomgaarden de ranken ziek en moesten deze verwijderd worden. Dit om de schade te beperken en te proberen de tijd tussen de oogsten te verminderen als de telers zouden beslissen om te herplanten. Niettemin zullen de oogsten minstens drie jaar lang lager zijn, aldus technici van Confagricoltura.
 
2017 blijkt een bijzonder slecht jaar te zijn aangezien vorst in het voorjaar de productie aanzienlijk verminderde. 80 tot 85% van de boomgaarden liep schade op, waardoor de afzonderlijke planten niet meer dan 3 à 4 kg fruit zullen produceren.

Technici van Confagricoltura verwachten een productiedaling van 50%, wat betekent dat Piemonte, met ruim 3.800 hectare aan boomgaarden, 50.000 ton zal opleveren in plaats van de gebruikelijke 100.000 ton. De economische schade is berekend op 40 miljoen euro.

"Er moet onmiddellijk worden gewerkt aan maatregelen die de schade aan de ranken tegengaan door te investeren in diepgaande studies en door alles in het werk te stellen om de schade te herstellen en verdere verliezen te voorkomen," benadrukte Enrico Allasia van Confagricoltura Piemonte e Cuneo.

Vanwege de langdurige droogte moest er dit jaar worden overgegaan op druppel- en stroomirrigatie, wat leidt tot hogere productiekosten. Het enige positieve is dat het geoogste fruit mooi en gezond is met exemplaren boven de 100 gram. De prijzen zijn hoger dan tijdens de vorige oogst toen er 60 eurocent per kilo (productprijs) werd geboden. Dit jaar beginnen de mindere klassen bij 80 tot 85 eurocent per kilo met 1 euro per kilo voor de beste producten.

Publicatiedatum :Ook onze agf-nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018