Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Depressie verandert langzaam aan in storm

Tropische storm Nate op komst in Midden-Amerika

Op dit moment wordt verwacht dat een tropische depressie met de naam 'zestien' over Nicaragua trekt. Na Nicaragua zullen de stortbuien doorgaan naar Honduras. Naar verwachting zal de depressie snel veranderen in een tropische storm, die vanaf dan de naam Nate zal krijgen. Het Nicaraguaanse Instituut voor Territoriale Studies (Inerte) meldde dat de depressie tsunami's kan veroorzaken.


De route van Nate over Midden-Amerika

Voorspelling
Het National Hurricane centre voorspelt dat het middelpunt van de depressie zich later vandaag naar Noordoost Nicaragua en Oost-Honduras zal verplaatsen en donderdagavond en vrijdag naar de noordwestelijke Caribische zee zal trekken. De verwachtingen zijn dat de storm op vrijdag de kust van het Mexicaanse Yucatan-schiereiland zal bereiken.

Windstoten
Op dit moment zijn er windsnelheden van bijna 55 km/u met hogere windstoten. Als de storm zal aanwakkeren, zal dit waarschijnlijk op overzeese gebieden zijn. De depressie gaat gepaard met veel regenval. Het National Hurricane Center for Nicaragua verwacht gemiddeld 40 centimeter regen, maar op sommige plaatsen kan dat zelfs 75 centimeter zijn. Daarna wordt verwacht dat er in Panama en Costa Rica 13 tot 25 centimeter regen zal vallen, wat op sommige plaatsen kan oplopen tot 50 centimeter. 

Bananensector
De bananensector heeft de afgelopen weken geleden onder verschillende natuurrampen. Die bananensector is erg belangrijk voor de landen in Midden-Amerika. Volgens de statistieken van CentralAmericanData, was die markt in 2016 in Costa Rica goed voor 997 miljoen dollar, gevolgd door Guatemala, met 777 miljoen dollar, Honduras, 510 miljoen dollar, Panama met 92 miljoen dollar, Nicaragua met 17 miljoen dollar en El Salvador, met 2 miljoen dollar.

Na slechte weersomstandigheden en droogte in Nicaragua in 2014 en 2015, heeft het land de bananenproductie kunnen herstellen. Het jaar 2016 was zeer positief volgens Enrique Gasteazoro, coördinator van bananen exporteurs van Nicaragua. In een eerder artikel over de groei van de bananenexport, liet hij weten dat de bananen hoofdzakelijk worden geproduceerd in Chinandega en Leon, in het westen van het land. Aangezien de storm wordt waarschijnlijk over Noord-Oost-Nicaragua zal trekken, zal de kans op schade wat kleiner zijn. In hetzelfde artikel wordt vermeld dat het land voornamelijk zijn bananen exporteert naar de Verenigde Staten, Canada en Europa. Dit laatste continent heeft dit jaar de import van bananen verhoogd, zie onderstaande grafiek:

Publicatiedatum: