Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

61.000 ton

Spanje: Grapefruitoogst daalt met 24%

AILIMPO's grapefruitraming voor 2017-2018 geeft een Spaanse oogst van 61.000 ton, een daling van 24% ten opzichte van vorig seizoen toen het om 80.700 ton ging. Dit seizoen zullen er minder vruchten per boom zijn en de omvang ervan zal naar verwachting groter zijn. Het oppervlak dat gewijd is aan het gewas blijft stabiel en de afname is eigenlijk toe te schrijven aan een onregelmatige bloei, die niet alle plantages in dezelfde mate heeft beïnvloed. De productiedaling is merkbaarder bij de oudere plantages, terwijl de productievooruitzichten voor jongere plantages vergelijkbaar zijn met die van de vorige campagne.
 
Ondanks deze algemene daling zijn de vooruitzichten van de sector goed. Tijdens de wintercampagne blijft Spanje namelijk de tweede grootste leverancier van de EU qua hoeveelheden. Alleen Turkije produceert meer. In termen van kwaliteit wordt de Spaanse grapefruit echter beschouwd als superieur aan de Turkse, wat duidelijk wijst op groeimogelijkheden. Bovendien heeft Spanje zich, gezien de mindere oogsten in Florida en Israël, binnen de EU sterk gepositioneerd als essentiële leverancier om aan de vraag te kunnen voldoen.
 
Balans van de campagne 2016-2017
De campagne 2016-2017 eindigde met een oogst van in totaal 80.783 ton, voornamelijk bestemd voor export naar de Duitse en Franse markten, die 50% van de productie opeisen. Een kleine hoeveelheid werd geëxporteerd naar overige markten (2.500 ton), wat een sterke stijging was. Verder is het de moeite waard om te benadrukken dat veel moeite wordt gedaan om nieuwe afzetmarkten te ontwikkelen en te consolideren, zoals Zwitserland, Zuid-Afrika, China, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Ondertussen zou de binnenlandse markt ongeveer 7.000 ton moeten afnemen met ieder jaar een kleine toename en meer grapefruits op de schappen van supermarkt en specialisten. Ten slotte nam de verwerkende sector nog ongeveer 10.000 ton aan kwalitatief minderwaardig fruit op.


Publicatiedatum :Ook onze agf-nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018