Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bedreigde vleermuizen belangrijk voor bestuiving Doerian

Wetenschappers hebben ontdekt dat bedreigde vleermuizen van Zuidoost-Azië -ook wel bekend als vleerhonden- een belangrijke rol spelen in de bestuiving van de karakteristieke en economisch belangrijke Doerian-boom.

Met behulp van camera´s verzamelden onderzoekers videobewijs dat de vleermuizen (Pteropus hypomelanus) de Doerianbloem bestuift, wat leidde tot de productie van gezonde Doerianvruchten. De daaruit voortkomende studie "Bestuiving door de lokaal bedreigde vleermuis (Pteropus hypomelanus) verhoogt de fruitproductie van de economisch belangrijke Doerian (Doerian zibethinus)" is gepubliceerd in het Journal of Ecology and Evolution.

De videobeelden werden gemaakt op het eiland Tioman door een team onder leiding van dr. Sheema Abdul Aziz als onderdeel van haar doctoraalstudie, in samenwerking met de University of Nottingham Malaysia Campus. Dr. Sheema: "Dit zijn zeer belangrijke bevindingen, omdat ze meer licht werpen op de cruciale bijdragen aan het ecosysteem die door vleermuizen worden geleverd. Het was al bekend dat kleinere nectaretende vleermuizen de Doerian bestuiven, maar veel mensen dachten dat de grotere vleermuizen te groot en destructief waren om deze rol te vervullen. Onze studie toont het exacte tegenovergestelde: deze grote vleermuizen zijn zeer effectief zijn bij het bestuiven van Doerianbomen."

Dr. Ahimsa Campos-Arceiz, van de School of Environment and Geographical Sciences, één van de co-auteurs van de studie: "Wij hopen dat deze studie duidelijk maakt hoe belangrijk het behoud van deze Aziatische vleermuizen is."

Publicatiedatum: