Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Bedreigde vleermuizen belangrijk voor bestuiving Doerian

Wetenschappers hebben ontdekt dat bedreigde vleermuizen van Zuidoost-Azië -ook wel bekend als vleerhonden- een belangrijke rol spelen in de bestuiving van de karakteristieke en economisch belangrijke Doerian-boom.

Met behulp van camera´s verzamelden onderzoekers videobewijs dat de vleermuizen (Pteropus hypomelanus) de Doerianbloem bestuift, wat leidde tot de productie van gezonde Doerianvruchten. De daaruit voortkomende studie "Bestuiving door de lokaal bedreigde vleermuis (Pteropus hypomelanus) verhoogt de fruitproductie van de economisch belangrijke Doerian (Doerian zibethinus)" is gepubliceerd in het Journal of Ecology and Evolution.

De videobeelden werden gemaakt op het eiland Tioman door een team onder leiding van dr. Sheema Abdul Aziz als onderdeel van haar doctoraalstudie, in samenwerking met de University of Nottingham Malaysia Campus. Dr. Sheema: "Dit zijn zeer belangrijke bevindingen, omdat ze meer licht werpen op de cruciale bijdragen aan het ecosysteem die door vleermuizen worden geleverd. Het was al bekend dat kleinere nectaretende vleermuizen de Doerian bestuiven, maar veel mensen dachten dat de grotere vleermuizen te groot en destructief waren om deze rol te vervullen. Onze studie toont het exacte tegenovergestelde: deze grote vleermuizen zijn zeer effectief zijn bij het bestuiven van Doerianbomen."

Dr. Ahimsa Campos-Arceiz, van de School of Environment and Geographical Sciences, één van de co-auteurs van de studie: "Wij hopen dat deze studie duidelijk maakt hoe belangrijk het behoud van deze Aziatische vleermuizen is."


Publicatiedatum :Ook onze agf-nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018