Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Bananenarbeiders Ecuador doen boekje open over rechtenschending

Het recht op vrijheid van vereniging en betere werkomstandigheden waren de voornaamste onderwerpen die besproken zijn tijdens de eerste internationale bijeenkomst van Bananenarbeiders in Guayaquil. 

Op deze bijeenkomst, die werd georganiseerd door de Astac (Association of Agricultural and Farm Workers), waren tientallen arbeiders en vertegenwoordigers uit de sector aanwezig uit onder meer Colombia, Peru en de Filipijnen. Het evenement werd mogelijk gemaakt met de steun van zes Europese non-profit organisaties.  

Frank Brazzel, interim-directeur van Oxfam, één van deze NGO's, laat weten verbaasd te zijn over de slechte werkomstandigheden op Ecuadoraanse plantages. "Wanneer arbeiders zich willen organiseren, worden zij  bedreigd, vervolgd of zelfs ontslagen," vertelt Brazzel, die zeer teleurgesteld is over de situatie. De Oxfam-directeur legt uit dat deze omstandigheden mogelijk gevolgen hebben voor de multilaterale overeenkomst die Ecuador en de EU in 2016 aangegaan omdat er op deze manier niet voldaan wordt aan de overeengekomen eis voor duurzame ontwikkeling.

Astac-coördinator Jorge Acosta bevestigt dat er inderdaad rechten worden geschonden in de bananensector. Eén van de meest recente voorbeelden is de beslaglegging op de plantage La Clementina, waarvan bananentycoon Alvaro Noboa de eigenaar is. Naar verluidt zou Noboa zijn arbeiders uitbuiten. Hij zou zelfs minderjarigen in dienst hebben die wekelijks minder dan €17 uitbetaald krijgen.Publicatiedatum: 5-10-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: