Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Spanje sluit zich aan bij Nederlands Lean&Green initiatief

Spanje heeft zich ook aangesloten bij Lean&Green, het Europese initiatief dat als doel heeft om de uitstoot van gassen die vrijkomen tijdens de logistieke processen in de kassenteelt te verminderen. In totaal hebben 15 Spaanse bedrijven (Alfil Logistics, Capsa Food, Chep España, DHL España, DIA España, Grupo Eroski, GBFoods, Heineken España, IMCD Iberia, Leroy Merlin España, Lidl España, Mahou San Miguel, SAICA, Taisa Logistics and Unilever España) zich aangesloten om een efficiënt en duurzaam logistiek proces te promoten. Al deze bedrijven zijn onderdeel van de onlangs opgerichte Lean&Green Commissie in Spanje, een organisatie die vandaag officieel is gepresenteerd in Madrid. Het doel van de organisatie is om samenwerking tussen alle bedrijven in de bevoorradingsketen te promoten. José María Bonmatí, algemeen directeur bij AECOC; Eduardo González, Hoofd Klimaatsverandering bij het ministerie van Landbouw; Eric Marot, Logistiek Manager bij Dia España; en Javier Domínguez, algemeen directeur van Chep España waren allemaal aanwezig bij de presentatie van de organisatie. 

Het Hoofd Klimaatsverandering van het ministerie van Landbouw benadrukt dat de transportsector verantwoordelijk is voor een hoge uitstoot van gassen. Dit initiatief zal dan ook bijdragen aan het promoten van duurzamere transportsector en het voldoen aan de wereldwijde afspraken op het gebied van de uitstoot van gassen.

Eric Marot, Logistiek manager bij Dia España benadrukt dat zijn bedrijf efficiëntie zeer belangrijk vindt. Hij vertelt dat dat automatisch betekent dat je moet letten op duurzaamheid. Zijn bedrijf was dan ook zeer betrokken bij de oprichting van de commissie. 

AECOC leidt het project
AECOC, een vereniging die bedrijven in consumptiegoederen in Spanje vertegenwoordigd, zal het project gaan leiden. Lean&Green is in 2008 in Nederland opgericht en is op dit moment actief in België, Italië, Luxemburg, Duitsland, Tsjechië, Slowakije en Zwitserland, in samenwerking met meer dan 500 gecertificeerde bedrijven. Volgens cijfers van het Europese Milieu Agentschap is de Spaanse transportsector verantwoordelijk voor 25% van de CO2 uitstoot in het land. Daarnaast is de uitstoot van broeikasgassen met meer dan 50% gegroeid sinds 1990. Dit zijn heel andere cijfers dan in bijvoorbeeld Duitsland, waar de uitstoot van broeikasgassen met slechts 5% zijn gegroeid, of Zweden, waar het zelfs met 1,6% is afgenomen. Daarom hebben de bedrijven die zich hebben aangesloten bij het initiatief belooft zich in te zetten om de ecologische voetafdruk van het land te verminderen. Dit wordt gedaan door data analyse, innovaties, samenwerking en het nog efficiënter maken van de sector. 

De bedrijven hebben afgesproken dat de uitstoot van broeikasgassen de komende vijf jaar met 20% afgenomen moet zijn. Zij zullen worden gecontroleerd door het E&Y consultbedrijf.

Continue verbetering
Het Lean&Green programma wordt ondersteund door bedrijven die een efficiënte en duurzaam sector hoog in het vaandel hebben staan. De belangrijkste focus ligt dan ook op: 
  • Het hebben van een duidelijk en aanwijsbaar doel 
  • De samenwerking met andere Lean&Green bedrijven (producenten, logistieke bedrijven en distributeurs) 
  • Het delen van goede gebruiken
  • De samenwerking met andere Europese landen
  • Het promoten van transparantie en traceerbaarheid 
Om het project te beginnen, moeten bedrijven eerst hun ecologische voetafdruk bepalen. In de tweede fase moet het bedrijf dan een realistisch plan van aanpak presenteren om hun voetafdruk te verminderen. 

Lean&Green Spanje is een initiatief dat open staat voor alle sectoren en ieder Spaans bedrijf dat zich wil richten op het verminderen van de uitstoot van gassen in hun logistieke processen.

Voor meer informatie:
www.aecoc.es
lean-green.eu

Publicatiedatum :Ook onze agf-nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018