Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Grootste kiwipakstation van Europa geopend

Een investering van 5 miljard euro, twee parallelle lijnen, 32 uitlaadpunten, directe voorselectie en verpakking; dit zijn de kenmerken van de nieuwe kiwi-verwerkingsfabriek die door Agrintesa op 30 september 2017 werd geopend.



"De fabriek zal ons in staat stellen beter te kunnen concurreren door de betrouwbaarheid van onze leveringen te verhogen en de kwaliteit te verbeteren. Onze verwerkingsfasen worden effectiever, wat leidt tot lagere kosten en een grotere toegevoegde waarde aan onze productie," legt Agrintesa-directeur Raffaele Drei uit.


De video en de foto's werden enkele dagen voor de ingebruikname gemaakt,
tijdens tests


Invoer in bakken. De traceerbaarheid begint in het veld

"De nieuwe fabriek is bestemd voor gele G3 (SunGold) kiwi's, onderdeel van een belangrijke productie- en handelsovereenkomst tussen de coöperatie en Zespri. Naast G3-kiwi's zal de faciliteit tot eind mei ook groene kiwi's verpakken, en in de zomer pruimen en abrikozen. Op deze manier blijft de installatie het hele jaar door aan het werk. De nieuwe verwerkingslijn, gebouwd door Sermac, is een hypermodern systeem voor wat betreft de signalering van externe gebreken en de interne kwaliteit van het fruit," aldus Agrintesa-directeur Cristian Moretti.



"In een wereldmarkt met steeds meer concurrentie is het de kwaliteit die consument zelf kan waarnemen die de doorslag geeft. Het zou zinloos zijn als we de allerbeste producten zouden telen wanneer we die niet in perfecte staat bij de consument op tafel zouden kunnen brengen."


Afzuigkap voor zeer fijn stof

Dit is geen klassiek verwerkingsbedrijf: het is het eindresultaat van een evolutionair proces dat speciaal ontwikkeld is voor dit zeer delicate fruit. Vooral omdat gele kiwi's sowieso kwetsbaarder zijn dan groene kiwi's, omdat ze meer gerijpt zijn.



Alle vruchten worden 'gefotografeerd' en door een softwaresysteem gesorteerd, waarbij exemplaren met externe gebreken verwijderd worden. Het systeem kan ook partijen onderverdelen naar rato van interne kwaliteit of rijpheid. Als een klant erom vraagt, kan deze een USB-stick krijgen met de foto's van alle afzonderlijke vruchten.


Eén van de twee lijnen

"Het systeem kan het door de diverse leden aangeleverde fruit volledig monsteren, zodat de telers niet betaald worden voor de kwaliteit van wat afzonderlijke vruchten, maar voor die van de hele zending."


Gesorteerd fruit voor het verpakken

Er is ook een nieuw, intern analyse-laboratorium opgezet, gewijd aan Luciano Matteucci, die 40 jaar voor het concern heeft gewerkt en hielp bij de ontwikkeling van gekoelde opslagtechnieken. Het systeem is mede gefinancierd door het regionale ontwikkelingsplan conform Maatregel 4.2.


Opslagruimte voor de bakken

"Het is momenteel de grootste fabriek in Europa dankzij de 8+8-lijnen en de 32 uitlaadpunten. De verpakkingslijn bestaat uit twee parallelle systemen en kan tot 18 à 20 ton per uur verwerken. Het kwaliteitssysteem detecteert alle variabelen en externe gebreken, en ook de interne kwaliteit van elke afzonderlijke vrucht (zachte delen, butsen, insectenbeschadiging, rot, overrijpheid)."



De sticker-, etiketterings- en traceringsprocessen zijn volledig geautomatiseerd, waardoor het mogelijk is om afzonderlijke vruchten te blijven controleren, tot aan het punt dat ze de klant bereiken.



"We hebben ook twee snelle koeling-tunnels geïnstalleerd voor de producten die bestemd zijn voor export overzee. Bovendien zijn de 44 opslagruimtes uitgerust met nieuwe ethyleenabsorbeerders en bevochtigers.



Agrintesa heeft 1.900 hectare aan groene kiwi's en 550 hectare -uit te breiden naar 750 in 2019- voor gele kiwi's. De productie bedraagt 45.000 ton voor de eerstgenoemde en 25.000 ton voor de laatste.



Contact:
Agrintesa

Via G. Galilei, 15
Faenza (RA)
Tel.: (+39) 0546 619111
Fax: (+39) 0546 621270
Email: moretti.cristian@agrintesa.com
Web: www.agrintesa.com
Publicatiedatum: