Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Zuid-Afrika verwacht goed druivenseizoen ondanks aanhoudende droogte

South African Table Grape Industry (SATI) maakt zich zorgen over de aanhoudende droogte in het land. Desondanks verwacht de organisatie dat de druivenoogst 2017-2018 in lijn zal zijn met het vijfjarig gemiddelde (de gemiddelde productie bedroeg in de seizoenen van 2012-2013 tot 2016-2017 57,9 miljoen dozen). 

Hoewel sommige gebieden als gevolg van de droogte meer schade hebben ondervonden, lijken de gevolgen landelijk gezien mee te vallen. Dit kan toegeschreven worden aan het feit dat de teelt onder verschillende klimatologische omstandigheden plaatsvindt evenals aan de areaaluitbreiding, de teelt van productievere rassen en het vermogen van druiventelers om zich aan de omstandigheden aan te passen. 

SAT-voorzitter Michael Laubscher legt uit dat de sector weliswaar bezorgd is over de aanhoudende droogte in de Westkaap maar dat zij zich ook realiseert dat water in Zuid-Afrika een schaars goed is. Het is volgens de voorzitter dan ook belangrijk dat iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt en bewust met water omgaat. 

Eind september heeft SATI in het kader hiervan meerdere seminars in de Westkaap gehouden. De druif is een veerkrachtig gewas maar heeft tijdens bepaalde belangrijke groeifases voldoende water nodig. Tijdens deze seminars informeerden onderzoekers van SATI telers over de beste methoden met betrekking tot droogte en waterstress en gaven zij praktische adviezen om hiermee om te gaan. 

SATI publiceert zijn eerste oogstraming meestal rond 1 oktober. Gezien de extreem droge omstandigheden in de Westkaap wordt er dit seizoen begin november pas een gedetailleerde prognose naar buiten gebracht. 

Willem Bestbier, directeur van SATI, laat weten dat Zuid-Afrikaanse telers hun exportmarkten het komende seizoen wederom druiven van goede kwaliteit zullen kunnen leveren. "We staan in nauw contact met het Provinciebestuur van Westkaap omdat de druivensector uiterst kwetsbaar is vanwege haar afhankelijkheid van irrigatie. Deze sector levert een enorme bijdrage aan de werkgelegenheid en economie in de regio Westkaap en het hele land," aldus Bestbier. Voor meer informatie:
Clayton Swart
Tel: +27 (0) 21 863 0366 

Publicatiedatum :Ook onze agf-nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018