Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Taskforce Limburgse Fruitteelt:

40% fruittelers Zuid-Limburg dreigt na 2018 te verdwijnen

Een Taskforce Limburgse Fruitteelt gaat inventariseren wat nodig is om de fruitteeltsector in Limburg te vitaliseren en weerbaarder te maken voor de toekomst. Dit werd duidelijk na afloop van een door de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB), Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) en de Coöperatieve Fruitveiling Zuid-Limburg gehouden werkconferentie over de toekomst van de fruitteeltsector, meldt het LLTB.

Tijdens deze conferentie werd bekend dat maar liefst veertig procent van de Zuid-Limburgse fruittelers niet in staat denkt te zijn het bedrijf in 2018 voort te zetten. De situatie in met name Zuid-Limburg is nijpend. Ruim tachtig procent van de fruittelers heeft geen opvolging of is daar nog niet zeker van. De huidige financiële situatie wordt door ruim 40 procent als zorgelijk of slecht beoordeeld.

Vijf óver twaalf
Naar aanleiding van de vorstschade afgelopen voorjaar luidden de LLTB en de NFO de noodklok. "Maar lang niet iedereen heeft die gehoord", zei LLTB-bestuurslid Jan Veltmans. "Het is vijf óver twaalf voor de Zuid-Limburgse fruitteelt en dat lijkt nog niet tot iedereen door te dringen. De ernst is in de hele sector voelbaar." Een werkgroep van zes fruittelers onderzocht hoe serieus de situatie daadwerkelijk is. De respons op de gehouden enquête was bijna 62 procent. Veltmans: "De uitkomsten zijn zeer schokkend. Daarom ben ik blij met het brede commitment vanuit de politiek en andere stakeholders om gezamenlijk te blijven optrekken voor een vitalere en weerbare Limburgse fruitteeltsector."

Emmer loopt over
Hoewel de aanleiding voor het onderzoek in de gevolgen van de vorstschade te vinden is, ligt de oorzaak van de malaise dieper. "De vorst was de spreekwoordelijke druppel in de emmer", zegt Sjaak Walraven, voorzitter van de NFO in Limburg en de LLTB-vakgroep Fruitteelt. "Die emmer was al tot de rand gevuld met problemen aan de markt- en afzetkant van de sector, de Ruslandboycot en de hagelschade van vorig jaar. In Zuid-Limburg speelt in grote mate mee dat fruittelers zich op dit moment nagenoeg niet kunnen wapenen tegen nachtvorst."

Ander landschap
De LLTB, NFO en de fruitveiling waarschuwen dat de rek er voor de Limburgse fruitteelt uit is. Walraven: "We moeten serieus rekening houden met het verdwijnen van deze sector uit Zuid-Limburg. Dat gaat uiteraard gepaard met veel persoonlijk leed van het verlies van familiebedrijven, maar ook met een ingrijpende verandering van het Zuid-Limburgse landschap, dat er zonder de karakteristieke fruitbomen heel anders uit gaat zien."

Brede steun
Naast de LLTB, NFO, de fruitveiling en de vele fruittelers waren ook diverse andere organisaties vertegenwoordigd bij de werkconferentie, waaronder de gemeente Eijsden-Margraten, gemeente Valkenburg en de Rabobank. Vanuit de provincie Limburg was gedeputeerde Hubert Mackus aanwezig. Ook Tweede Kamerlid Mustafa Amhaouch discussieerde mee. VVV-Zuid-Limburg heeft aangegeven betrokken te willen blijven in het proces.

Bron: LLTB
Publicatiedatum: