Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Spanje: Citroenoogst daalt waarschijnlijk met 3,7 procent

De citroenoogst-schattingen van AILIMPO voor het seizoen 2017-2018 geven voor Spanje een hoeveelheid van 1.115.000 ton; een daling van 3,7 procent ten opzichte van de 1.157.800 ton van 2016-2017.
 
Wat de verschillende variŽteiten betreft wordt er een stijging van 12 procent verwacht voor de Fino-citroen, met een totale oogst van 907.000 ton. Deze stijging is te danken aan de opbrengst van nieuwe plantages. In het geval van de Verna wordt echter een daling van 40 procent verwacht. Dit komt door de hoge temperaturen, die in mei en juni hun tol eisten. Er wordt verwacht dat er 208.000 ton beschikbaar komt. In ieder geval is er in september een opvallende bloei van "rodrejo"-citroenen geweest. De verwachte oogst voor de zomermaanden zal in het volgende verslag van AILIMPO worden aangekondigd.

Begin van de Spaanse campagne
De Fino-citroencampagne is in de laatste week van september begonnen en zal zich geleidelijk gaan ontwikkelen. De watertoevoer en het weer zijn momenteel van invloed op de oogst, en citroenen van een commercieel formaat zullen in de eerste weken van de campagne maar beperkt beschikbaar zijn.
 
Vooruitzichten
De Spaanse citroenproductie -van in totaal meer dan 1 miljoen ton- zal ervoor zorgen dat de branche het komende seizoen prima aan de exportvraag vanuit de EU-markten kan voldoen. Bovendien zal ook aan de groeiende vraag uit het eigen land kunnen worden voldaan. Ten slotte zal ook de export naar markten buiten de EU kunnen worden hervat (zoals het Midden-Oosten, Canada en BraziliŽ). En dit laatste was precies de bedoeling van de diversificatie-strategie die de exportsector enkele jaren geleden heeft uitgezet.

Met deze cijfers voor de campagne 2017-2018 zal Spanje haar commerciŽle toppositie in Europa kunnen behouden. Het land is de onbetwistbare marktleider voor wat betreft citroenen, met zonder meer een kwaliteitsproduct, goede fytosanitaire garanties en een uitstekende service.
 
Ook zal deze oogst de Spaanse citroenverwerkende industrie -de op ťťn na grootste ter wereld- in staat stellen om normaal te functioneren.

Publicatiedatum: 9-10-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: