Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Spanje: Citroenoogst daalt waarschijnlijk met 3,7 procent

De citroenoogst-schattingen van AILIMPO voor het seizoen 2017-2018 geven voor Spanje een hoeveelheid van 1.115.000 ton; een daling van 3,7 procent ten opzichte van de 1.157.800 ton van 2016-2017.
 
Wat de verschillende variëteiten betreft wordt er een stijging van 12 procent verwacht voor de Fino-citroen, met een totale oogst van 907.000 ton. Deze stijging is te danken aan de opbrengst van nieuwe plantages. In het geval van de Verna wordt echter een daling van 40 procent verwacht. Dit komt door de hoge temperaturen, die in mei en juni hun tol eisten. Er wordt verwacht dat er 208.000 ton beschikbaar komt. In ieder geval is er in september een opvallende bloei van "rodrejo"-citroenen geweest. De verwachte oogst voor de zomermaanden zal in het volgende verslag van AILIMPO worden aangekondigd.

Begin van de Spaanse campagne
De Fino-citroencampagne is in de laatste week van september begonnen en zal zich geleidelijk gaan ontwikkelen. De watertoevoer en het weer zijn momenteel van invloed op de oogst, en citroenen van een commercieel formaat zullen in de eerste weken van de campagne maar beperkt beschikbaar zijn.
 
Vooruitzichten
De Spaanse citroenproductie -van in totaal meer dan 1 miljoen ton- zal ervoor zorgen dat de branche het komende seizoen prima aan de exportvraag vanuit de EU-markten kan voldoen. Bovendien zal ook aan de groeiende vraag uit het eigen land kunnen worden voldaan. Ten slotte zal ook de export naar markten buiten de EU kunnen worden hervat (zoals het Midden-Oosten, Canada en Brazilië). En dit laatste was precies de bedoeling van de diversificatie-strategie die de exportsector enkele jaren geleden heeft uitgezet.

Met deze cijfers voor de campagne 2017-2018 zal Spanje haar commerciële toppositie in Europa kunnen behouden. Het land is de onbetwistbare marktleider voor wat betreft citroenen, met zonder meer een kwaliteitsproduct, goede fytosanitaire garanties en een uitstekende service.
 
Ook zal deze oogst de Spaanse citroenverwerkende industrie -de op één na grootste ter wereld- in staat stellen om normaal te functioneren.
Publicatiedatum: