Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Onze bio-limes verkopen we overal, maar niet in Sicilië zelf!"

"We vinden het vreselijk dat we op Sicilië niets verkopen. Het is ongelooflijk dat onze limes elke dag Noorwegen en Engeland bereiken, maar niet Sicilië zelf! Slechts een klein deel van onze productie blijft in Italië en dit gaat uitsluitend naar Noord-Italië, waar biologische limes meer worden gewaardeerd," verklaart Sergio Mazzara van Campisi Italia.


Het planten van de eerste limeboom, drie jaar geleden. Sergio (links) en Marco Mazzara.

Campisi Italia is een familiebedrijf, gespecialiseerd in de productie en commercialisering van Limone di Siracusa IGP. Het was een van de eerste bedrijven die biologische teelttechnieken begonnen te implementeren, 20 jaar geleden. Vandaag de dag is het, met 250 hectare en 10.000 ton aan producten, een van de belangrijkste biologische limesproducenten in Italië.


Sergio Mazzara en Verna-citroenbomen

Ongeveer 85 procent van de productie wordt geëxporteerd, want het bedrijf heeft directe contacten met toonaangevende Europese distributieketens in Groot-Brittannië, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Denemarken, Nederland en Noorwegen. Daarnaast beschikt het over de certificaten Bio, Bio Suisse, GlobalGAP, BRC / IFS, Naturland, Grasp, Sa8000 en Smeta.


De limesoogst

Het bedrijf werd opgericht door Sebastiano Campisi, een gepassioneerde teler en vernieuwer. Zijn intense relatie met het land begon toen hij acht was, toen hij startte met een klein lapje grond met wat peterselie en duurde voort tot zijn overlijden. Tegenwoordig wordt het bedrijf geleid door zijn kleinzonen Sergio en Marco Mazzara.


Siciliaanse limes

"We hebben onlangs de hele verwerkingsfabriek vernieuwd. Het was een behoorlijke investering, maar noodzakelijk om met de Spaanse telers te kunnen concurreren . Ik ben verantwoordelijk voor commerciële activiteiten en Marco is verantwoordelijk voor de productie. Ik hou van het platteland en ik telefoneer vaak met klanten vanuit de boomgaarden zelf."

Innovatie op het gebied van rassen moest ook gebeuren, om te kunnen voldoen aan de eisen van een steeds veranderende, veeleisende markt.

"Ons doel is de productieperiode zo lang mogelijk te maken, om te voldoen aan de vraag van de markt. Daarom planten we zowel de Spanish Fino (vroege) en Verna (late) rassen. Het seizoen zou in september met de Fino moeten beginnen, vanaf midden oktober verder moeten gaan met de Femminello Siracusano en moeten eindigen met de Verna vanaf eind april/begin mei en de Verdello Siciliano in juli en augustus."


Het bedrijf wil eigenlijk de Europese detailhandelaren het hele jaar door voorzien van verse producten, die niet een reis van drie tot vier weken hoeven te ondergaan.

"De Primofiore Siracusano is uniek wat betreft het gehalte aan essentiële oliën en de kwaliteit van het sap. Helaas is deze alleen beschikbaar tussen eind oktober en mei. En hoewel we ook de Bianchetti, Maiolini en Verdelli hebben, vormen deze slechts een klein percentage van het totaal. Toen we Spanje bezochten, leerden we meer over hun variëteiten: de Fino komt veel eerder dan onze Primofiore en de Verna is tot juli beschikbaar. Dus waarom zouden we ze niet proberen?"

"In een markt als deze is innovatie essentieel. We moeten onze ouders bedanken, die ons het bedrijf jaren geleden toevertrouwden en ons in staat stelden om te experimenteren en nieuwe artikelen te introduceren. Dit is eigenlijk nogal ongebruikelijk, vooral in de landbouwwereld, waar jongere generaties vaak moeilijk een eigen plekje kunnen vinden."


Nieuwe sorteerder bij Campisi Italia

Maar innovatie is hier kind aan huis en dat leidde tot de aanplant van de eerste limes-, avocado- en granaatappelbomen. Limes lijken bijzonder goed te groeien in Syracuse. "We hebben voor het eerst in de drie jaar oude boomgaarden geoogst en zowel de opbrengst als de kwaliteit was uitstekend. De markt gaf ons zeer goede feedback, aangezien de kleur en het sapgehalte zeer gewaardeerd werden. De andere boomgaarden zullen in de komende jaren ook gaan produceren."

"We wilden ook iets nieuws. Mijn broer en ik hebben altijd van limes gehouden. In de supermarkten liggen meestal alleen Braziliaanse of Mexicaanse producten,en het is ook erg moeilijk om biologische limes te vinden. Deze kleine test ging goed en we investeren nu in deze citrus."

"Natuurlijk is de teelt van limes niet gemakkelijk, omdat de bomen zeer vatbaar zijn voor schimmel- en bacteriële infecties. Bovendien is de teelt vrij duur vanwege het vele snoeiwerk en de mechanische schadepreventie."

Maar er is nog meer nieuws, want het bedrijf staat ook op het punt om in een ander segment te gaan werken.


Vingerlime, geteeld bij Syracuse, Sicilië

"We doen ook een kleine test met fingerlimes. Het is een product voor een beperkte markt, maar heeft veel potentieel."
 

Contacten:
Campisi Italia s.s. Soc. Agr
Via Sant'Elia, 24
96100 Siracusa (SR) - Italy
Tel.: +39 0931718155
Fax: +39 0931718000
Email: sergiomazzara@campisitalia.com
Web: www.campisitalia.com
Publicatiedatum: