Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Tiaan Steyl, South African Berry Producers' Association

Uitbreiding Zuid-Afrikaanse blauwebessensector gaat verrassend hard

Hoewel de Zuid-Afrikaanse blauwebessensector zowel op lokaal als internationaal niveau nog een kleine speler is, is de sector de laatste paar jaar enorm gegroeid, iets waar de sector zelf van verbaasd staat. De export van blauwe bessen zal dit jaar naar verwachting verdubbelen naar zo'n 4.500 ton. Het ziet er naar uit dit voor het blauwebessenareaal de komende vijf jaar eveneens het geval zal zijn. 

Vorig jaar bedroeg te totale blauwebessenproductie 3.000 ton. Dit jaar zal dat 5.869 ton zijn, zo blijkt uit een enquête onder SABPA-leden, waaraan 94% van de bessentelers deelnam. 


Bron: SABPA/Hortgro

FreshPlaza sprak met Tiaan Steyl, de voorzitter van de South African Berry Producers's Association (SABPA). Deze vereniging heeft zijn handen vol aan deze snelgroeiende categorie. "We zijn verbaasd over de snelle ontwikkelingen in deze sector," vertelt Steyl. "De sector is de laatste twee jaar verdubbeld en hierdoor heeft onze vereniging een flinke administratieve last op zijn bord gekregen. De reden voor de snelle uitbreiding van de Zuid-Afrikaanse sector is dat wij van van juli tot september vroege volumes naar overzeese markten kunnen exporteren." 

"Eén van onze successen in de loop der jaren is de registratie van gewasbeschermingsmiddelen geweest. Dit was één van de factoren die de groei van deze beginnende sector afremde. Een deel van de producten die de bessensector nodig had, was nog niet goedgekeurd in Zuid-Afrika maar staat inmiddels wel ter beschikking van telers."

Een andere prioriteit is het voltooien van fytosanitaire akkoorden voor de zo felbegeerde toegang tot markten in het Verre Oosten. De exportbestemmingen van vorig jaar (58% naar het Verenigd Koninkrijk geëxporteerd, 32% naar de EU en 6% naar Afrika) zullen dit seizoen vrijwel ongewijzigd blijven.

Aangezien de Zuid-Afrikaanse bessensector nog maar een bescheiden omvang heeft, moet zij gevestigde categorieën de ruimte geven en geduldig haar beurt afwachten bij de onderhandelingen die mogelijk toegang tot de lucratieve Aziatische markt zullen geven.

Tiaan Steyl, die zelfstandig bessenteler is en zijn fruit niet via grote telersverenigingen vermarkt, is van mening dat zodra de sector groeit meer telers zelfstandig zullen gaan opereren. "Ik denk dat de toekomst er wat anders uit zal zien. Hoewel 90% van de telers hun bessen nog via grote spelers vermarkt, zal dit percentage de komende vijf jaar naar 70% tot 80% dalen. Hij benadrukt dat het voor nieuwe telers raadzaam is om zich aan te sluiten bij een telersgroep. Nu er echter meer vrij genetisch plantmateriaal beschikbaar komt, zal het aantal zelfstandige telers toenemen. 


Tiaan en Ronel Steyl

De blauwebessensector breidt zich met name in het noorden van het land uit, waardoor het zwaartepunt van de productie zich noordwaarts verplaatst. Momenteel wordt het grootste gedeelte van de blauwe bessen, bramen en frambozen in de West- en Zuidkaap geproduceerd. 

SABPA, dat aangesloten is bij de International Blueberry Organisation, vertegenwoordigt niet alleen blauwebessentelers maar ook frambozen- en bramentelers, deze laatste twee groepen zullen mogelijk hun marktaandeel verliezen aan deze fruitcategorie die over een betere houdbaarheid beschikt is en een geweldig exportpotentieel biedt.

Voor meer informatie:
Elzette Schutte
South African Berry Producers' Association
Tel: +27 021 870 2900
Publicatiedatum: