Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Moeilijke Britse pootaardappeloogst dit jaar

Het is misschien nog vroeg en er zijn nog geen meldingen van grootse schade aan gewassen geweest, maar de doorweekte grond maakt het Britse telers van pootaardappelen op dit moment erg moeilijk.

Handelaren zeggen dat de gewassen het goed doen in de grond en dat de kwaliteit bijna altijd goed is. De oogsten zijn volgens meldingen gemiddeld of iets bovengemiddeld. Het Britse AHDB meldt ook dat eerdere zorgen wat betreft plantenziektes beginnen te verdwijnen en de hoeveelheid aardappelen met een slechte schil laag blijft.

De rooiomstandigheden zijn echter verschillend over het hele land en volgens de aardappelmanager van Grampian Growers is in de buurt van Montrose rond de 45% van de pootaardappelen geoogst, terwijl in Aberdeenshire het rooien nog nauwelijks begonnen is.

"Er is nog geen sprake van schade, maar het is ongelofelijk frustrerend voor ons en een miljoen keer zo frustrerend voor telers. Ik zou zeggen dat rond de 65% van het gewas nog in de grond zit. De kwaliteit van 75-80% van de pootaardappelen die geoogst wordt is goed of erg goed en om slechts 5-10% zijn we bezorgd over de staat en de gezondheid van de schil."

Grampian Growers gaan over 18.000 ton pootaardappelen van 42 telers en de hoeveelheid die nodig is voor hun eerste export naar Thailand op 9 oktober ligt al veilig opgeslagen. De volgende levering naar Egypte vindt eind oktober plaats, maar die pootaardappelen zitten nog in de grond.

Uitvoerend directeur Archie Gibson van Agrico zei dat het natte weer voor problemen zou blijven zorgen voor de 100 pootaardappeltelers die leveren aan het bedrijf en samen een kwart van alle gecertificeerde telers in het Verenigd Koninkrijk vormen.

"Hoe langer het nat blijft, hoe meer doorweekt de grond raakt en hoe moeilijker het is om de aardappelen binnen te krijgen en droog te maken voor de export waarvoor het noodzakelijk is dat er geen aarde meer aan de aardappelen zit en dat is bijna niet te doen in een nat jaar," zei hij. "We kunnen ons voorlopig nog niet verheugen op goede weersomstandigheden." Ondertussen zijn de proeftuinen op de aardappelboerderij van AHDB in Meigle later deze week klaar om geoogst te worden.


Publicatiedatum: 10-10-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: