Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Importproblemen vanwege nieuwe MRL-normen China?

De laatste twee jaar is de export van Indiase druiven naar de Chinese markt verdubbeld. In het seizoen 2014-2015 exporteerde India 484 ton naar China en 1.141 ton naar Hong Kong. In 2016-2017 stegen deze volumes naar respectievelijk 1.123 ton en 2.095 ton. Naar verwachting zullen deze volumes het komende seizoen verder stijgen. Dit is geweldig nieuws voor de export aangezien China een zeer lucratieve markt is. Exporteurs die slecht geïnformeerd zijn, zullen echter mogelijk problemen ondervinden. 

Een teler vertelt dat India zeven jaar geleden een SPS-protocol met China voor de export van druiven heeft getekend. Hierin werd geen melding van MRL's gemaakt. Hierdoor kon de Indiase druivenexport naar China plaatsvinden zonder controles op chemische residuen. 

"Voorheen werden de druiven zonder inspecties verzonden. We weten dus niet of er sprake was van residuen en of hier verandering in is gekomen. Het punt is nu alleen dat we aan de nieuwe regels zullen moeten voldoen," licht Anurudha Deshmukh van Mahadhan Farm Technologies toe. "Indiase exporteurs weten niet hoe deze nieuwe richtlijnen geïnterpreteerd zullen worden door de Chinese autoriteiten en doen er dan ook alles aan om aan de normen te beantwoorden. Indiase telers hebben hierbij agronomisch advies nodig zodat zij druiven kunnen produceren die aan de MRL-norm voldoen. Om deze reden zullen exporteurs die telers deze ondersteuning aanbieden zeker de overhand op de markt hebben."

In maart van dit jaar publiceerde de USDA een GAIN rapport over de nieuwe MRL's en een aantal weken geleden gaf APEDA een verklaring af omtrent dit onderwerp. De nieuwe regelgeving is in juni van dit jaar in werking getreden.

Europa is de grootste exportmarkt voor Indiase druiven en telers zijn er aan gewend druiven te produceren die voldoen aan EU-normen. Een aantal van de Chinese MRL's ligt nu echter ver onder de EU-normen. In het onderstaande overzicht zijn de meest opvallende wijzigingen weergegeven. 



Klik hier voor een volledige lijst van de MRL-vergelijkingen

"De aanbevolen praktijk voor de EU is dat de druiven vanaf 135 worden geplukt. In het geval van China is dit vanaf 110 dagen. Deze druiven worden in een koeler klimaat van augustus tot december geteeld. De afbraak van gewasbeschermingsmiddelen zou dus trager kunnen verlopen dan bij druiven die van oktober tot maart worden geteeld," laat Deshmukh weten. 

"Exporteurs hebben alle telers hierop geattendeerd en proberen hen zo goed mogelijk te adviseren. Vorig jaar heeft een klein aantal exporteurs de druiven voor verzending laten testen. Hierbij werden geen afwijkingen gevonden. Dit seizoen zullen echter alle betrokkenen binnen de sector op de proef gesteld worden, " vervolgt de exporteur. 

"Gezien de succesvolle manier waarop Indiase telers zich aan hebben weten te passen aan de steeds strengere Europese MRL-normen, ben ik er van overtuigd dat het exportseizoen 2017-2018 naar China ondanks deze uitdaging voorspoedig zal verlopen," aldus Deshmukh. 
Publicatiedatum: