Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Minder dan de helft van eerste ramingen beschikbaar voor de export

Grapefruitsector Florida neemt schade op na orkaan Irma

Hoewel het nog maar kort geleden is dat orkaan Irma een spoor van vernieling door de Amerikaanse staat Florida trok, maken lokale grapefruittelers de balans op van de schade die dit natuurgeweld heeft aangericht. 

"Telers hebben 25% tot 40% van hun grapefruitoogst verloren," vertelt Dave Brocksmith uit Vero Beach. Brocksmith legt uit dat er drie teeltgebieden, River-, Ridge- en Gulfdistrict, het belangrijkst zijn omdat hier veel grapefruit geproduceerd wordt. 


Grapefruitplantage. Foto met dank aan FDOC

"Ik heb percentages variŽrend van 20% tot 80% gehoord in het Gulfdistrict," laat David Haller van Premier Citrus Packers weten. "Iedere plantage in de staat heeft op de ťťn of andere manier schade ondervonden als gevolg van de orkaan."

Gevolgen in Gulfdistrict
In Het Gulfdistrict, waar het oog van Irma recht overheen trok met windsnelheden die opliepen tot 160 km per uur, ziet de situatie er ernstig uit. Brocksmith vertelt dat hier waarschijnlijk  50% tot 70% van de productie verloren is gegaan.

"In deze regio zal de schade het grootst zijn, gevolgd door de regio's Interior en Indian River, " vervolgt Haller. "Er waren vooral veel problemen met overstromingen in Indian River waarbij het water na de storm 40 tot 54 cm hoog stond."

Het Florida Department of Citrus (FDOC) laat weten dat het nog te vroeg is om een volledig beeld van de omvang van de schade te krijgen. De eerste ramingen van de impact die Irma op de grapefruitsector heeft gehad wijzen echter op verliezen van 50% of hoger (voor alle citrus variŽren de percentages tussen de 30% tot 70%, afhankelijk van de regio). 

Export getroffen
Brocksmith verwacht dat de export klappen zal krijgen als gevolg van de tekorten. Hij laat weten dat Seald Sweet 300.000 zendingen had begroot voor zowel de binnenlandse als exportmarkt maar dat dit volume als gevolg van de schade naar beneden bijgesteld wordt naar 50.000 tot 70.000 zendingen ten opzichte van de eerste raming. Landen zoals Japan, Zuid-Korea, Taiwan, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, BelgiŽ en Duitsland zijn de belangrijkste afzetmarkten voor grapefruit uit Florida. 

Een andere probleem is dat telers zoals Seald Sweet en Premier Citrus op het punt stonden hun fruit te plukken. "We waren klaar om met de pluk te starten," vervolgt Brocksmith. "In plaats daarvan moesten we noodmaatregelen treffen om ons pakstation en overige infrastructuur te beschermen. We konden dus niet beginnen met plukken en verpakken."

Bijkomende problemen
Hoewel de verliezen een directe zorg zijn, merkt Brocksmith op dat er ook gevolgen voor de langere termijn zullen zijn. "We maken ons zorgen over het afsterven van bomen. Er staat veel water in het Gulfdistrict en het is lastig om dit uit de plantages te pompen. Hij legt uit dat de situatie zorgelijk wordt als de bomen langer dan 50 tot 96 in het water hebben gestaan. "Ze stonden echter veel langer dan 96 uur in het water," vervolgt hij. "We weten dat er schade zal zijn maar nog niet hoe groot deze is. Deze verzwakte bomen zullen hun fruit blijven laten vallen," waarschuwt Shannon Shepp van de FDOC. 

Effect op prijzen 
Het is niet verwonderlijk dat er al gesproken wordt over prijsstijgingen van grapefruit uit Florida. "We willen mensen niet bang maken omdat we wel grapefruit hebben," legt Brocksmith uit. "Er is alleen een beduidend kleiner volume beschikbaar en de prijzen zullen stijgen."

Bij aanvang van het seizoen zijn de prijzen doorgaans hoog om na een week of drie vier behoorlijk te dalen. "Dit jaar zal de vraag het aanbod fors overschrijden en consumenten moeten het hele seizoen lang rekening houden met veel hogere prijzen."

"We moeten er echter wel voor waken dat we onszelf niet uit de markt prijzen," legt Haller uit. "Soms vertaalt een prijsstijging zich namelijk  in dalende verkoopcijfers."
 
Steun voor wederopbouw
Nu de herstelwerkzaamheden op gang komen, kunnen telers een beroep op het Amerikaanse congres doen voor steun. "Een natuurramp zoals deze maakt het voor telers moeilijk om door te gaan," vervolgt Haller. "Verzekeringen dekken de kosten van de teelt maar niet de waarde van de productie. Er moet een initiatief tot herplant genomen worden. Deze sector levert een grote bijdrage aan de economie van de staat Florida en voorziet in het levensonderhoud van veel huishoudens. We kampen al met een teruglopende productie als gevolg van Citrus Greening, wat voor veel telers eveneens een enorm obstakel vormt."Voor meer informatie:
David Brocksmith
Seald Sweet International
Tel: 1-772-569-2244 x238
dbrocksmith@sealdsweet.com
www.sealdsweet.com

David Haller
Premier Citrus Packers
Tel: +1-772-778-8403
dave@greenerivercitrus.com
premiercitruspackers.com

Publicatiedatum: 28-9-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: