Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Tropische storm Maria draait naar oosten af

Dominicaanse Republiek neemt schade op na orkaan Maria

Tropische storm Maria is na een week van orkaankracht eindelijk afgezwakt tot een storm. Hoewel het pad van de storm nog steeds over zee blijft lopen, wordt North Carolina nog steeds getroffen door sterke winden en zijn de waterstanden er gevaarlijk hoog. Het National Hurricane Center verwacht dat de tropische storm naar het oosten zal afbuigen, waardoor nu zelfs de bevolking van het Verenigd Koninkrijk zich zorgen begint te maken over zware regens en sterke winden voor komend weekend. Dit komt omdat een andere orkaan, genaamd Lee, nu midden op de Atlantische Oceaan in kracht aan het toenemen is.De effecten op dit moment zijn gelukkig nog niet zo gruwelijk als wat landen als Dominica, Guadeloupe en Martinique, Puerto Rico en de Dominicaanse Republiek hebben meegemaakt toen Maria nog op volle sterkte was. Een teler uit Puerto Rico meldde dat hoewel de communicatie op het eiland nog slecht is, hij ervan overtuigd was dat alle gewassen op het eiland schade opgelopen hebben. Dit geldt voor gewassen zoals weegbree, bananen, papaja´s, mango´s en koffiebonen. Volgens het Ministerie van Landbouw in Puerto Rico heeft Maria de waarde van de gewassen met ongeveer 80 procent doen dalen, wat neerkomt op een voorlopige schatting van circa 780 miljoen dollar. Hoewel Puerto Rico 85 procent van z´n behoeften importeert, was de economie gebaseerd op de productie van onder andere suikerriet, tabak en citrus.Dominicaanse Republiek
Volgens informatie van de Dominicaanse Vereniging van Bananenproducenten is in het noordwesten van het land ongeveer 5.400 hectare aan bananenplantages overstroomd. Deze instantie vertegenwoordigt 356 bananentelers uit de regio´s Azua, Santiago, Valverde en Montecristi, in het noordwesten van het land. De Dominicaanse pers meldt dat dit de regio is waar de grootste schade is aangericht door de zware overstromingen. Dit is niet alleen het gevolg van orkaan Maria; ook orkaan Irma had even daarvoor al een groot deel van de bananenproductie beschadigd.

Volgens de berichten heeft de directeur van het Special Fund for Agricultural Development, Casimiro Ramos, de regio's La Victoria, Hacienda Estrella en Monte Plata in het zuiden van het land bezocht. Hij claimt dat de schade aan de oogst in dit gebied iets kleiner is, maar dat de bodem erg verzadigd is door de enorme regenval. Telers die door dit alles getroffen zijn, kunnen via deze organisatie (FEDA) of via de Banco Agrícola speciale leningen met lagere rentetarieven aanvragen.

De voorzitter van de Dominican Association of Hacendados y Agricultores (ADHA) vertelde de Dominicaanse pers dat de zwaarst getroffen gewassen zijn: weegbree, cacao, rijst en nog enkele andere. Hij vroeg om steun voor de kleine en middelgrote veehouders en landbouwers in de oostelijke regio's van het land. De huizen daar zijn vernietigd door de sterke winden en de overstromingen, maar ook een groot gedeelte van de infrastructuur in dat gebied is zwaar getroffen. De kleinere en middelgrote telers hebben niet genoeg middelen om nieuwe aanplant te kopen of om hun huizen en bedrijfsmiddelen te herstellen en opnieuw op te bouwen.

Publicatiedatum: 28-9-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: