Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Bramenteelt biedt mogelijkheden voor Servische telers

Na het uiteenvallen van Joegoslavië is de productie van druiven in de regio die nu Servië heet sterk gedaald. In de afgelopen jaren is de productie weer wat toegenomen, maar inmiddels worden er ook nieuwe soorten fruit geteeld zoals bessen. Deze zijn populair bij de telers vanwege de korte oogstperiode, mooie winstmarges en de beperkte hoeveelheden gewasbeschermingsmiddelen die ervoor nodig zijn.

Aleksandar International, een bedrijf dat begon met slechts 2 hectare, is al sinds 1995 bezig met het enten van fruitsoorten voor de Servische kwekerijen en heeft in de loop der jaren de vergaarde kennis van generatie op generatie doorgegeven. Vanuit dat bescheiden begin is het areaal van de kwekerij gegroeid van 2 naar 100 hectare. Naast de levering van de diverse struiken verzorgt het bedrijf ook het snoeiwerk, de parafining en de individuele verpakking voor de diverse markten."We zijn begonnen met het vergroten van onze productie van kiemplanten voor bramen, frambozen, kruisbessen en jostabessen. Er is in Servië ongeveer 7.000 hectare in gebruik voor de productie van bramen. De overgrote meerderheid van de bramen bestaat uit de oudere rassen zoals de Cacanska en de Torn Free, die voornamelijk bestemd zijn voor de verwerkende industrie. Meer en meer telers maken echter de overstap naar consumptierassen, omdat de winstmarges daarvan veel hoger zijn," meldde directeur Aleksandar Jovanovic.

De framboos is de meest populaire soort, maar de vraag naar bramen stijgt en het bedrijf heeft een grote toename gezien in de export van bramenplanten naar Duitsland, Italië, Turkije en Rusland. De rassen die het meest geëxporteerd worden zijn de Loch Ness, de Chester en de Triple Crown, die plaatselijk verkocht worden als vers fruit."Het beste consumptieras voor wat bramen betreft is de Loch Ness, die langer houdbaar is, groter is (met een gemiddeld gewicht van ongeveer 6,5 gram) en zijn kleur beter behoudt. Deze soort is ook ideaal voor verdere industriële verwerking, omdat de Loch Ness ook in bevroren toestand zijn kleur behoudt. Voor de teelt raden we aan om circa 200 tot 500 meter boven zeeniveau te planten. De Servische kwekers hebben tot nu toe goede prijzen gekregen: ongeveer 3 euro per kilo voor Loch Ness in de export naar Rusland," aldus Aleksandar.

"Er zitten veel voordelen in de teelt van zaailingen aangezien deze gemakkelijker te produceren zijn dan de fruitbomen zelf, ze al in het eerste jaar vruchten opleveren en al in het tweede jaar een complete oogst afgeven. 99 procent van de oudere bessenplantages in Servië zijn boomgaarden in de volle grond, maar we zien nu dat steeds meer Servische telers nu ook met kassen gaan werken."

Voor meer informatie:
Aleksandar Jovanovic
Aleksandar International
Tel: +381628644725
Email: info@aleksandarinternational.com
www.aleksandarinternational.com

Publicatiedatum :Ook onze agf-nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018