Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nederlandse uienexport bereikt recordhoogte van bijna 1,1 miljoen ton

Het vorige exportrecord voor Nederlandse uien - uit 2015-'16 - is het afgelopen seizoen opnieuw verbroken. Aan het einde van seizoen 2016-'17 stond de teller op bijna 1,1 miljoen ton, een stijging van 4 procent. En niet minder belangrijk: het aantal landen waar de Nederlandse uien uiteindelijk belandden, steeg naar 130.



Een aantal van deze nieuwe exportbestemmingen is te vinden aan de oostkust van Afrika, waar zowel de bevolking als de consumptie van uien snel groeit.
 
Bovendien blijkt dat ook de export naar Indonesië gestaag groeit. Nederland heeft in dit land de afgelopen jaren een aantal belangrijke investeringen gedaan om zo een langetermijn-handelsrelatie te bouwen. Indonesië ging van de 16e naar de 11e plaats en eindigde zodoende net buiten de top 10.
 
De uitvoer naar het Verenigd Koninkrijk groeide aanzienlijk met enkele tienduizenden tonnen ondanks de angst dat door Brexit de export naar dit land verstoord zou raken. Andere groeimarkten zijn Nicaragua, de Filipijnen, de Verenigde Arabische Emiraten, de VS en Vietnam. Maar tegen alle verwachtingen in kocht Brazilië toch nog 30.000 ton Nederlandse uien in de tweede helft van het seizoen.
 
In dit seizoen werd het verschijnsel bevestigd dat de omvang van de oogst verschuift binnen de Nederlandse uienexport. Oorspronkelijk werd in de tweede helft van het seizoen de bulk geëxporteerd naar onder andere Oost-Europa en Rusland. Door de sterk stijgende vraag vanuit de West-Afrikaanse landen en een achterblijvende vraag vanuit Rusland zette Nederland 40 tot 45 procent van de uienoogst af vóór het nieuwe jaar en ruwweg 55 tot 60 procent werd dan in de tweede helft van het seizoen geëxporteerd.
 
Deze cijfers zijn nu omgedraaid waardoor er onder de Nederlandse telers en verwerkers een nieuw marktbewustzijn is ontstaan in de wetenschap dat er meer dan genoeg mogelijkheden zijn voor de Nederlandse ui, met name in de tweede helft van het seizoen.


Bron: www.holland-onions.org
Publicatiedatum: