Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

150% groei Zuid-Afrikaanse blauwe bessenoogst

United Exports zal dit jaar de nieuwe blauwebessenrassen Oz, Magica en Oz Bonita op de markt brengen. "We zijn erg enthousiast want het zijn echt uitzonderlijke rassen met een geweldige smaak en bite en goede maten," vertelt Roger Horak, directeur van United Exports. 



De productie van de wintergroene uit Australië afkomstige rassen van het bedrijf is het voorbije jaar in Zuid-Afrika met 150% gegroeid, en zal in de toekomst naar verwachting verdubbelen. Gelukkig groeit de wereldwijde vraag eveneens. 80% van de Zuid-Afrikaanse volumes van United Exports zijn bestemd voor de export. Ruim de helft hiervan gaat naar het Verenigd Koninkrijk maar ook wel naar de EU, het Midden- en Verre Oosten (Hong Kong, Singapore, Maleisië). 

Momenteel is er nog altijd aanvoer vanuit Polen op de Europese markt. De eerste Zuid-Amerikaanse volumes zijn bestemd voor Azië en hun optimale marktperiode loopt van eind september tot half november. 

De Zuid-Afrikaanse oogst, die ongeveer twee maanden geleden van start ging, zal binnenkort zijn piek bereiken. Zo'n 70% van de United Exports telers zijn in het noorden van Zuid-Afrika gevestigd waar zij de bessenteelt aanjagen in regio's zoals Modimolle en Groblersdal. Het seizoen loopt tot half november, waarna ongeveer een maand later het seizoen in de Kaap begint. De zeer vroege rassen worden niet in de West- en Zuidkaap geteeld omdat anders de oogst in het regenseizoen zou vallen. 

Het bedrijf wordt jaarrond bevoorraad door zijn Zuid-Afrikaanse telers, hoewel de aanvoer van december tot februari wel kleiner is. Horak legt uit dat de droogte in de Kaap tot dusver nog geen grote gevolgen heeft gehad. "De uitdaging is wat er na het regenseizoen zal gebeuren, wanneer we het nieuwe jaar in gaan."

Alle blauwe bessen die voor United Growers worden geproduceerd, zijn overdekt met netten, een factor die zorgt voor fors hogere inputkosten bij de aanleg van nieuwe bessenplantages. De telersgroep telt momenteel zo'n 25 bedrijven, waaronder die van United Growers zelf, en de arealen lopen uiteen van 140 tot 10 hectare. 




Roger Horak is van mening dat de officiële raming waarin beweerd wordt dat het Zuid-Afrikaanse blauwebessenareaal in 2016 1.068 hectare bedroeg te voorzichtig is ingeschat. "Als groep hebben wij samen al een areaal van bijna 1.000 hectare. Ik schat daarom dat het areaal landelijk minstens 2.000 hectare bedraagt."

United Exports breidt de productie van blauwe bessen ook in Zuid- en Noord-Amerika uit. "De resultaten in Chili en Peru zijn goed. In Mexico werken we aan twee grote projecten en we hopen volgend jaar een begin te maken met een project in de Verenigde Staten."

Op lokaal niveau lopen de berichten of de volumegroei al merkbaar is op de markt nogal uiteen. Een grote supermarkt, die voorop loopt met de promotie van blauwe bessen, bevestigt dat er zeer zeker grotere volumes blauwe bessen op de markt zijn die mogelijk zullen zorgen voor lagere prijzen. Op de AGF-markt laat een agent echter weten dat hij de volumes nog niet ziet stijgen en dat de aanvoer de laatste drie jaar op een constant niveau ligt. Op de lokale markt wordt er pas over drie tot vijf jaar rekening gehouden met een forse stijging omdat er dan veel nieuwe plantages volledig productief worden. 

Voor meer informatie:
Roger Horak
United Exports
 Tel: +27 21 851 1618
Publicatiedatum: