Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

FAVV: tips om veilig zelf paddenstoelen te plukken

Tijdens de herfst kan je prachtige wandelingen maken in het bos of door de velden. Het seizoen bij uitstek om paddenstoelen te gaan plukken. Sommige soorten zijn perfect eetbaar, maar andere zijn giftig en kunnen zelfs dodelijk zijn. 

De enige manier om ongemakken en ernstige vergiftigingen te vermijden, is de eetbare soorten te leren herkennen en ze te onderscheiden van de soorten uit onze streek die giftig zijn.

Paddenstoelen in de winkel
Voor de kweek van paddenstoelen in de Europese Unie moeten de producenten de goede hygiënepraktijken en de reglementering over de gewasbeschermingsmiddelen naleven en ervoor zorgen dat hun producten traceerbaar zijn. Het FAVV voert regelmatig controles uit om er zeker van te zijn dat de reglementering wordt nageleefd.

Mensen die paddenstoelen plukken voor eigen gebruik moeten geen toelating hebben van het FAVV. Is de oogst echter bestemd voor bedrijven, bijvoorbeeld restaurants, dan moet de plukker bij het FAVV bekend zijn.

Weetjes
Het Antigifcentrum wordt jaarlijks ongeveer 400 maal gecontacteerd in verband met paddenstoelen. De piekperiode van de oproepen valt tijdens de maanden juni tot september. In de meeste gevallen (ongeveer 60 procent) gaat het om jonge kinderen die per ongeluk een stukje paddenstoel hebben opgegeten. Oproepen voor volwassenen die ziek geworden zijn komen minder vaak voor. De gevolgen zijn veel erger omdat de genuttigde hoeveelheden veel groter zijn (ernstige darmstoornissen, leveraandoeningen enz.)

Enkele raadgevingen
Pluk enkel paddenstoelen die u perfect kent: sommige erg giftige paddenstoelen lijken heel erg op eetbare soorten. Bij de minste twijfel over de soort: eet ze niet voor u ze hebt laten controleren door een specialist ter zake. Een apotheker of een vereniging van mycologen in uw streek kunnen u hierbij helpen. Pluk enkel exemplaren die in goede staat zijn en pluk ze helemaal, met hoed en voet, om ze goed te kunnen identificeren.

  • Paddenstoelen zijn gevoelig voor vervuiling. Pluk ze dus nooit op mogelijk vervuilde plaatsen (wegkanten, industriezones, storten)
  • Doe paddenstoelen in een mand of een kartonnen doos, maar nooit in een plastic zak (want hierin rotten ze vlugger).
  • Sorteer de geplukte paddenstoelen per soort: zo ziet u of er tijdens het plukken geen stukjes van andere soorten tussen zitten.
  • Eet paddenstoelen met mate, verhit ze voldoende en eet ze nooit rauw.
Bron: FAVV

Publicatiedatum :Ook onze agf-nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018