Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Rusland heeft ambitie grote bio-exporteur te worden

Vorige week bepaalde het Europese Hof dat Italië de teelt van door de EU-goedgekeurde GGO-gewassen niet kan weren, waarmee het aangeeft voorstander van gemodificeerde gewassen te zijn. Tegelijkertijd voert Rusland de productie en export van biologische voedingsproducten juist op. 

"De markt voor biologische voeding is de laatste tijd gegroeid. In 2015 werd de waarde van de biomarkt op €149 miljoen geraamd, een toename ten opzichte van 2010 toen de waarde nog €97 miljoen bedroeg," vertelt econome Iryna Kobuta, van de FAO.

"Euromonitor heeft ook een toename van de uitgaven aan voorverpakte biologische voedingsmiddelen en dranken opgemerkt. In 2015 kochten Russische consumenten voor bijna €10 miljoen aan verpakte bioproducten. Rusland exporteert ook biologische knoflook en producten zoals bessen, paddenstoelen, cedernoten en kruiden," aldus Kobuta. 

In 2015 maakte president Vladimir Poetin zijn plannen bekend om van Rusland de grootste leverancier van gezonde, biologische kwaliteitsvoeding te maken, iets waar westerse producenten al lang niet meer toe in staat zouden zijn. 

Hoewel Rusland al een aanzienlijk aandeel op de Europese markt heeft, ter waarde van zo'n €1,7 miljard, ofwel 11,8% van de totale Russische agrarische export, zijn er obstakels die de verdere groei van dit aandeel in de weg staan," legt Kobuta uit. 

"De grootste obstakels voor de export naar de EU zijn het niet beantwoorden aan de EU-veiligheidseisen, tariefcontingenten en problemen met de infrastructuur en regelgeving. Er bestaat in Rusland geen officiële certificering voor de export van bioproducten."

Als gevolg van de afwezigheid van regels zijn Russische biotelers genoodzaakt een officiële certificering van derde partijen zoals de Verenigde Staten of de EU te krijgen, willen zij hun producten naar het buitenland kunnen exporteren,"

Het ontwerp-voorstel voor de wet op de Productie van Agrarische Producten is nog niet aangenomen. De situatie is echter wel verbeterd nu Rusland een nationale standaard voor bioproducten heeft ingevoerd," aldus Kobuka. 


Bron: rt.com
Publicatiedatum: