Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt kiwi's

De vraag stijgt wereldwijd, maar het aanbod valt tegen door weersinvloeden. "Nieuw-Zeeland oogstte minder dit seizoen na een lastig groeiseizoen me een warme winter en veel regen," aldus een handelaar. Daarnaast laten rapporten zien dat de oogst in Chili ook lager uitviel. Nu Italië aan de markt komt, wordt ook daar een kleiner volume verwacht door vorst in bepaalde regio's en een droge zomer. "Als gevolg zal de aanvoer veel krapper zijn, terwijl de vraag blijft stijgen" voorspelt een handelaar.

Nieuw-Zeeland: Zespri zoekt nieuwe markten
Zespri, de exportorganisatie van Nieuw-Zeelandse kiwi's, ziet een sterke groei dit seizoen. De SunGold blijft groeien in markten als Japan en China. Daarnaast wordt er gewerkt aan andere markten in Zuidoost-Azië, India en Noord-Amerika. Ook de markt in Europa ontwikkeld zich goed met jaarrond een sterke vraag. Japan is dit seizoen de grootse markt, goed voor een export van 23 miljoen trays. Tweede markt is China, goed voor 22 miljoen trays.

De start van het seizoen op het noordelijk halfrond staat voor de deur. Naar verwachting zal het Italiaans volume uitkomen rond de 5 miljoen trays, een sterke groei. Het bedrijf probeert de vraag sneller te laten groeien dan het aanbod, en dat lijkt te lukken. Daardoor moeten prioriteiten gesteld worden aan markten. Voor de komende jaren worden wel flinke uitbreidingen gemeld, van 1.800 hectare in Europa en 400 hectare in Nieuw-Zeeland. Het bedrijf werkt aan groei voor de SunGold. Uiteindelijk moet het aandeel van de groene en de gele kiwi's uitkomen op een 50/50 verdeling.



VS: stabiel volume Californië
In een vroege raming van het komende seizoen in Californië werd eerder deze maand een vrijwel stabiel volume geraamd. De verwachting staat op 30.449 ton kiwi's, vorig jaar werd 31.324 ton geoogst. Volgens sommigen is deze raming "conservatief". De staat is de belangrijkste kiwiproducent in de VS en goed voor 98% van de productie. Daarvan is rond de 80% bestemd voor de binnenlandse markt. Een klein volume wordt geëxporteerd naar Mexico, Canada en Japan. De eerste kiwi's uit Californië komen eind september aan de markt. het seizoen duurt tot april.
Daarnaast is er in deze maanden import van kleinere volumes uit Italië en Griekenland. Italië is voor Zespri een belangrijke teeltlocatie voor de SunGold. Tussen mei en oktober worden de kiwi's geïmporteerd uit Chili en Nieuw-Zeeland. De vraag naar kiwi's is dit jaar goed. De groene kiwi's hebben een goede vraag, maar de grootste groei ligt in de vraag naar de gele rassen.

Griekenland wil profiteren van lege markt
Vorige week begon de oogst voor de vroege groene rassen, als Green Light. De volumes zijn nog beperkt, de oogst van de Hayward begint midden oktober. Vanaf dat moment zullen de volumes vergelijkbaar zijn met vorig jaar. Hoewel er momenteel beperkte volumes beschikbaar zijn, profiteren de exporteurs van het vroege einde van de seizoenen in Nieuw-Zeeland en Chili. Daardoor is er veel vraag met goede prijzen. Ook de vorst in Italië pakt positief uit voor de Griekse exporteurs, omdat die minder concurrentie uit Italië te duchten hebben. Exporteurs hopen dit seizoen toegang te krijgen tot de Argentijnse markt. De meest aantrekkelijke markt voor de Europese kiwi's is Azië. De vraag is vooral hoog in de Chinese regio's Guangzhou en Shanghai.

Het volume gele kiwi's is beperkt. De oogst is begonnen nadat de regering een licentie uitgaf. Daarvoor moest het brixgehalte van het fruit gemeten worden, vertelt een handelaar. Sinds 14 september kreeg het bedrijf groen licht om te oogsten. De oogst duurt bij dit bedrijf zo'n tien dagen. het aanbod van de gele kiwi is beperkt. De komende jaren moet het volume stijgen, maar het is lastig om te voorspellen hoe de markt reageert, aldus een handelaar. Daarbij is de blik gericht op Azië

Spanje: meer vraag dan aanbod kiwi
Op dit moment is er import uit Chili op de markt, het Spaanse seizoen laat op zich wachten tot eind oktober, begin november. De kwaliteit van de Chileense kiwi's is goed, vertelt een importeur. Hij zag de kwaliteit van het Chileense fruit de afgelopen jaren stijgen. Voorheen waren de Chileense kiwi's goedkoper, maar het prijsverschil met andere landen van herkomst is vrijwel gedicht. De Europese vraag naar Chileense kiwi's stijgt, maar Chileense exporteurs zien ook kansen op andere markten, zoals Latijns-Amerikaanse en Aziatische markt. De prijs is goed, maar er is een tekort aan grote maten. Een importeur vertelt meer volume te zoeken. De Spaanse consumptie van kiwi's is hoog met een totaal van 130.000 ton per jaar. Het land zelf produceert pakweg 20.000 ton. Dat biedt kansen voor buurland Portugal, dat gretig naar Spanje exporteert. Het Portugees seizoen begint met de eerste vroege kiwi's in een dag of 10. De Spaanse oogst begint eind oktober. Naar verwachting stijgt de productie met 15% ten opzichte van vorig jaar. Dat komt deels doordat vorig jaar een slecht seizoen was en deels doordat nieuwe aanplant in productie komt. Door de droge zomer en het koele najaar wordt een goede kwaliteit verwacht, maar kleinere kalibers.

Frankrijk kiest voor eigen productie
Het grootste deel van de kiwi's op de Franse markt worden in het land zelf geteeld. Daarnaast is er import uit Italië
n Griekenland. De import uit Nieuw-Zeeland valt veel lager uit, bijna 11 maanden per jaar zijn er Europese kiwi's te vinden in de schappen.

De teelt is vooral te vinden in het zuiden van het land, waar tussen december en begin mei geoogst wordt. Dankzij koelopslag kan het fruit 7 tot 9 maanden bewaard worden. Naast de aanvoer op de binnenlandse markt is er een kleine export naar Afrika. Het populairste ras is de Hayward, die nauwelijks concurrentie ondervindt van de gele rassen. Telers zien nog ruimte voor groei in de teelt van de kiwi.

Het Europese kiwiseizoen is net begonnen met een sterke vraag. Tijdens de zomermaanden was er minder vraag, door de concurrentie van het zomerfruit. Dat tekent direct de grootste concurrent van de kiwi: het seizoensfruit. In de zomer het zachtfruit, in de winter appelen en peren. In het algemeen is de vraag jaarrond stabiel. De prijs schommelt, afhankelijk van kaliber, seizoen en land van herkomst tussen de 2,50 en 3 euro.

Italië wacht onzeker seizoen
De productie in Veneto zal door ongunstige weersomstandigheden 20% lager uitvallen. Ook de maten vallen uit in de categorie medium-small. Over de kwaliteit zijn de telers wel positief. Voor Calabrië is onzekerheid het kernwoord voor het komende seizoen. Er worden lagere volumes verwacht voor de gele en groene rassen. De oogst start rond 25-28 oktober.

Het moment van oogsten blijft een uitdaging. Als telers het fruit te vroeg plukken, worden consumenten geconfronteerd met een slechte kwaliteit van het fruit. Zo stellen onderzoekers dat de protocollen die gebruikt worden voor de groene kiwi's niet toereikend zijn voor de gele rassen. Groene kiwi's worden geoogst bij een brix van 7, terwijl voor gele rassen een minimum van 8 nodig is.

Canada ging akkoord met de Italiaanse fytosanitaire protocollen, waardoor deze markt open ligt voor exporteurs. Er waren nog wat onduidelijkheden, maar uiteindelijk gingen de Canadezen akkoord. "Canada is een lastige markt voor kiwi's, omdat er veelal geïmporteerd wordt met een open prijs. Dat betekent dat de prijs achteraf bepaald wordt op basis van de marktsituatie," vertelt een handelaar. Dat maakt het lastig voor Italiaanse bedrijven om in te schatten of er winst gemaakt zal worden. Daarnaast zijn er tests gedaan met export naar Mexico. Het wachten is nu tot de protocollen goed gekeurd worden voordat de markt echt open gaat.

Nederland: Geen grote vraag naar kiwi's door hoge prijs
Naast het aanbod dure Nieuw-Zeelandse kiwi's, gaat in deze tijd ook het Europese seizoen van start. De eerste Italiaanse kiwi's zijn inmiddels verladen. Er zijn duidelijk meer kleine dan dikke kiwi's beschikbaar en de prijzen varieren dan ook van 16-17 euro voor de kleine kiwi's en 18-19 euro voor de dikke kiwi's. Volgende week worden de eerste Griekse Green Light-kiwi's verladen, die zijn traditioneel niet zo lang houdbaar. In de tweede week van oktober start de Hayward-varieteit. Door de hoge prijzen is de animo voor kiwi's nog beperkt

België: goede aanvoer uit Nieuw-Zeeland
"De vraag zit goed en ook het aanbod van SunGold uit Nieuw Zeeland is voldoende om aan de vraag van onze klanten te voldoen tot begin oktober," vertelt een woordvoerder van Zespri. Daarna schakelt het bedrijf over naar aanvoer uit Frankrijk en Italië. De groene kiwi's uit nieuw Zeeland zullen waarschijnlijk nog tot eind november in de markt zijn. Daarna schakelt ook dat seizoen over op het Europese aanbod. Naar verwachting zal de overstap tussen de seizoenen "naadloos" zijn.

Chili sluit seizoen met kleiner volume
Het seizoen is inmiddels voorbij. Volume technisch viel dit jaar tegen, met een daling van 3,4% ten opzichte van het voorgaande seizoen. Het exportcijfer kwam uit op 179.393 ton voor het hele seizoen. Grootste afnemer is Europa, goed voor 71.206 ton, op afstand gevolgd door Latijns-Amerika (38.593 ton) en het verre oosten (34.149 ton).

Het seizoen begon vroeg dit jaar. in de eerste ramingen werd nog gesproken over een stabiel volume, al zou het fruit kleiner uitvallen. De export naar China kreeg aan het begin van het seizoen te maken met lagere prijzen. Een ongewone situatie, verklaart een exporteur. De Chinese productie heeft aan het einde van het seizoen te kampen met een teruglopende kwaliteit. Het Chileense product profiteert doorgaans van die situatie. Het Europees seizoen verliep beter met hoge prijzen.

Zuid-Afrika wil groeien tot netto-exporteur
Het binnenlands seizoen is voorbij, maar importkiwi's zijn wel beschikbaar. Het fruit wordt ingevoerd uit onder andere Nieuw-Zeeland, Italië, Griekenland en Frankrijk. De groene kiwi is nog altijd de meest geproduceerde kiwi in het land. Het belangrijkste teeltgebied is te vinden in Limpopo Province. Van daaruit is er in maart en april ook export naar het Verenigd Koninkrijk en kijken exporteurs naar mogelijkheden in het verre oosten. Ook de kiwibessen worden populairder onder Zuid-Afrikaanse consumenten.

Er zijn telers met grote plannen voor de sector en het land uit te laten groeien tot een netto-exporteur. Daarvoor wordt onder andere geïnvesteerd in uitbreiding van de plantages gele kiwirassen. Inzet is om te profiteren van de ruimte in de markt voordat Nieuw-Zeeland begint, tussen februari en maart.