Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Zweer van Aalsburg, FruitMasters:

"Appelpluk valt nog lager uit dan verwacht"

Tholen - De meeste perentelers hebben de pluk afgelopen week afgerond. De appeltelers zijn nog volop bezig met de tweede pluk van de Elstar, Red Prince, Jonagold en Kanzi. Tijd om met commercieel manager Zweer van Aalsburg van FruitMasters de balans op te maken. "De hoeveelheid appelen is nog lager dan de daling die al werd verwacht. Er blijft maar een kleine tweede pluk hangen. Het valt gewoon tegen wat er in het koelhuis komt!"

Het herfstachtige weer zorgde afgelopen week op verschillende bedrijven voor omgewaaide bomen, variƫrend van enkele bomen tot rijen toe. "Hier en daar heeft dat wel voor wat schade gezorgd. Op het totale volume is dat niet bepalend, maar als het je op je bedrijf treft, is het natuurlijk een ramp", constateert Zweer. "Gelukkig zijn de weersomstandigheden nu beter voor de pluk. Gelukkig hebben we geen hagelschade en is de kwaliteit van de beregende percelen gewoon goed. De vooruitzichten voor de aankomende week met warm weer overdag en koude nachten zijn goed voor de kleuring van het fruit. Het volume voor de industrie is beperkt."



Over het geheel genomen zijn vraag en aanbod volgens de commercieel manager goed in verhouding. "Er is niet al te veel druk op de markt. Dat resulteert in mooie prijzen. Neem bijvoorbeeld de Cox (75'ers) waar de prijs gewoon op een niveau tussen de 1,15 en 1,47 euro ligt, maar ook de prijs van Boskoop en de goede Elstar ligt voor deze sortering rond de euro, met prijzen van de napluk die nog altijd tussen de 80 cent en de euro liggen."

"Ik verwacht de aankomende twee weken een stabiele appelmarkt. Als al die tweede plukjes straks in de cellen zitten, verwacht ik dat de prijzen nog licht zullen stijgen. Nu is er al een goede vraag naar appelen op de binnenlandse markt en ook gaan er al grove appelen weg voor de export. De appelmarkt heeft dit jaar volop perspectief."

"Voor de peren verwacht ik een stabiele markt. De prijs van de Gieser Wildeman ligt tussen de 90 cent en 1,20 euro en de prijs van Comice varieert van 1,15 euro voor de mooie blanke peren tot 95 cent voor de iets mindere kwaliteit. Conference-prijzen liggen tussen de 65 en 80 cent voor de 65'ers en 55-60 cent voor de 55'ers. De perenpluk is uiteindelijk goed geweest en de beregende peren zijn gewoon grof geworden. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Belgiƫ zul je volop dikke maten zien. De Conference-peren gaan nu al overal heen. Ook de vraag van verre bestemmingen is al losgebarsten."

Voor meer informatie:
Zweer van Aalsburg
FruitMasters
Deilseweg 7
Postbus 222
4190 CE Geldermalsen
Tel: 0345 578 808
www.fruitmastersholland.nl