Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Primofiori-citroenenseizoen van start in Murcia

Het citroenenseizoen van Murcia is van start gegaan. De regio geldt als het belangrijkste teeltgebied voor de productie en export van citroenen in Spanje.

"We begonnen onlangs met de oogst van de eerste Primofiori-citroenen in Murcia. Eerst is er de degreening, wat zeven dagen duurde. We verwachten onze eerste ladingen op 20 september te sturen," zegt Enrique Fuentes van het in Murcia gevestigde bedrijf Hijos de Alberto del Cerro."We beginnen met beperkte volumes, slechts een paar pallets. De supermarktketens draaien nog steeds omzet met Argentijnse, Zuid-Afrikaanse, Chileense en Uruguayaanse citroenen. De kwaliteit van deze citroenen gaat echter nu al achteruit en de ketens wachten daarom met ongeduld op Spaanse citroenen. We hopen vanaf medio oktober met onze vaste klanten te kunnen werken. Europese retailers schakelen dan definitief over van het aanbod in het zuidelijk halfrond naar citroenen uit het noordelijk halfrond," zegt Fuentes.

Volgens Fuentes maken supermarkten steeds eerder die overstap van halfrond. "We merken dat het fruit aan het einde van het seizoen steeds sneller zijn kwaliteit verliest, of dit nu Spaanse, Argentijnse of Zuid-Afrikaanse citroenen betreft. We weten niet zeker hoe dit komt en of dit te maken heeft met weersomstandigheden."

Kleinere maten en hogere kwaliteit
Volgens zowel de brancheorganisaties voor citroenentelers en exporteurs als de landbouwraad van Murcia komt de productie van dit jaar met 1.080.000 ton overeen met het volume van het vorige seizoen. "Er zal sprake zijn van een toename in volume van Primofiori-seizoenen van ongeveer 10%. Het volume aan Verna-citroenen zal afnemen met ongeveer 20%. Omdat er minder Verna is aangeplant, zal al met al het volume ongeveer gelijk zijn aan dat van vorig jaar," legt Fuentes uit.

De maten van het fruit zijn niet erg groot, hoewel de kwaliteit volgens Fuentes uitstekend is dankzij de fijne schil van het fruit. "Gezien het erg droge jaar in Murcia en het feit dat de Primofiori-bomen meer fruit dan normaal hebben geproduceerd, hebben de citroenen nog niet het formaat dat we normaal graag zouden zien rond deze tijd van het jaar. De kwaliteit van de citroenen is echter net als in de afgelopen drie seizoenen erg goed. Dit komt voornamelijk door de geschikte temperaturen die zowel in de winter als in de zomer werden waargenomen. Ook is er bij de telers sprake geweest van goed management. De telers hebben meer geïnvesteerd in voeding en gewasbescherming. De investeringen werden mogelijk gemaakt doordat er in de vorige seizoenen goede winstmarges werden verkregen."

Stille markt in de zomer
Hijos de Alberto del Cerro importeert ook citroenen uit het zuidelijk halfrond. Volgens Enrique Fuentes is hier echter op dit moment niet veel vraag naar in Europa.

"We sloten deze zomer het Spaanse Verna-seizoen af met een erg levendige markt. Het seizoen in het zuidelijk halfrond ging eerder dan normaal van start en had wat overlap met het einde van ons seizoen. Hierdoor hadden de citroenen van het zuidelijk halfrond geen goede start in Europa. de markt is tot nu toe erg stil geweest. De prijzen zijn iets lager en zijn volgens onze leveranciers niet goed genoeg. We verwachten dat de markt weer op zal leven door de komst van Spaanse citroenen. Ik denk dat we alle redenen hebben om een goed seizoen te verwachten," zegt Fuentes tot slot.

Voor meer informatie:
Enrique Fuentes
Hijos de Alberto del Cerro
C/ Mayor, 372.
30139 El Raal, Murcia. Spain
T: +34 968600162
M: +34 672162003
enrique@albertodelcerro.com
www.albertodelcerro.com

Publicatiedatum: 21-9-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: