Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Veel exotische gewassen nagenoeg volledig verwoest

Fruittelers Florida neemt schade orkaan Irma op

In Florida hebben telers van exotische AGF zwaar te lijden gehad van orkaan Irma die vorige week over de staat raasde. Peter Leifermann van Brooks Tropicals vertelt dat vrijwel alle plantages in Miami Dade schade hebben opgelopen als gevolg van de storm. "We ramen de verliezen in de avocadosector op 90%. Er is nog een aantal plantages waar de volle omvang van de schade nog niet bekend is omdat de toegang versperd wordt door omgevallen bomen. Er moet nog heel veel opgeruimd worden. We hebben ook plantages met latere rassen die noordelijker gelegen zijn en hier zijn ook wat verliezen, ondanks dat dit gebied niet de volle laag heeft gekregen."


Avocadoboom. Bron: Terra Fresh Foods

Tekort in aanvoer
Als gevolg van de orkaan zal de verkrijgbaarheid van SlimCado avocado's zeer beperkt zijn, totdat Brooks Tropicals begin oktober weer start met het Dominicaanse seizoen. "We moeten drie weken met een krappe aanvoer overbruggen," vervolgt Leifermann. "Het carambolaseizoen van de producent beleefde net zijn piek maar nu zal de aanvoer van deze categorie de komende maanden eveneens krap zijn. "We kijken nu al uit naar onze normale winteroogst in januari."De passiefruitplantage van Brooks Tropical heeft ook grote schade opgelopen en Leifermann denkt dat de productie pas tegen mei 2018 weer terug op het normale niveau zal zijn. De beschadigde guaveplantage zal naar verwachting snel herstellen. Vreemd genoeg heeft de dragonfruitplantage van het bedrijf de orkaan goed doorstaan. "Er is nauwelijks fruit verloren gegaan, hoewel sommige vruchten wat windschade hebben."

Verliezen longan en carambola op bijna 100% geraamd
"We zijn nog steeds bezig om de volle omvang van de schade in kaart te brengen maar helaas is de verwoesting groot," laat Marc Holbik van Ecoripe Tropicals weten. "We denken dat de verliezen van fruitsoorten als longan en carambolo de rest van het seizoen rond de 100% zullen liggen. Het longanseizoen loopt van juni tot eind oktober en dat van carambola van juni tot februari. Als gevolg van het tekort zijn de prijzen voor longan verdubbeld. Het goede nieuws is dat ondanks dat de oogst verloren is gegaan de bomen intact zijn gebleven."

Terra Fresh Foods heeft vergelijkbare schade opgelopen. Maria Gutierrez legt uit dat alle gewassen zoals sterfruit, avocado en okra beschadigd zijn. "De bloesem is uit de bomen verdwenen," vervolgt ze. "De bomen en struiken staan nog wel overeind maar vanwege de schade aan de bloesem zullen we het komende seizoen geen fruit kunnen oogsten. De carambolabomen zijn ouder en zullen er weer bovenop komen. Passievruchtstruiken zijn echter wel kwetsbaarder dan bomen en zullen uit zichzelf niet herstellen. Voorafgaand aan de orkaan hebben we uit voorzorg zoveel mogelijk fruit geplukt en verpakt. Fruit dat niet rijp genoeg was, hebben we laten hangen in de hoop dat de schade mee zou vallen."


Avocadoplantage. Bron: Terra Fresh Food

Okraproductie volledig verloren
"De okraproductie is volledig verloren gegaan en de komende drie weken zal er geen okra beschikbaar zijn. Dit product wordt in Zuid-Florida geteeld en het zal wat tijd kosten voordat de productie hersteld is. Het carambolaseizoen zal eerder ten einde komen waardoor er een gat in de aanvoer ontstaat. We hebben nog fruit voor een week of twee en daarna hebben we niets meer tot eind november. 

Hogere prijzen
De prijzen zijn al gestegen. Voor de orkaan lag de prijs van sterfruit op €8,35 tot €10,00 per doos. Gisteren was de prijs al gestegen naar €12,52 tot €16.70. Okra is niet beschikbaar en de volumes passiefruit die nog wel beschikbaar zijn brengen prijzen op van €33.40 tot €41,74 per doos. Normaal is dit €28,38 tot €30,05. 

Rosj Hasjana
In deze periode van het jaar is er veel vraag naar exoten vanwege de viering van Rosj Hasjana. "Deze sterke vraag is extra pijnlijk omdat niemand eraan tegemoet kan komen," legt Gutierrez uit. De orkaan sloeg toe in de aanloop naar deze feestdag. Normaal gesproken kunnen we dankzij Rosj Hasjana grote volumes verhandelen wat onze telers goede prijzen oplevert. Dit jaar lijden we hierdoor verlies, niet alleen omdat we niets te verkopen hebben maar ook vanwege de impact die dit op de rest van het jaar zal hebben."

Voor meer informatie:
Peter M Leifermann
Brooks Tropicals, LLC.
Tel: 305-247-3544 l

Marc Holbik
Ecoripe Tropicals
+1 305 889 1734

Maria Alejandra Gutierrez
Terra Fresh Foods, LLC 
Tel: +1 786 553 6900

Publicatiedatum: 20-9-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: