Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Sebastiaan Kennes, Foodwin:

"We hebben 8000 kilo appelen gered"

Tholen - Er zijn ontzettend veel organisaties die zich inzetten tegen voedselverspilling. "Een voorbeeld is het Rotterdamse Fruitleather. Dit bedrijf is zeer innovatief en zet afgedankt fruit om in duurzaam leerachtig materiaal", vertelde Sebastiaan Kennes van het Belgische Foodwin. Naast deze organisatie noemde hij meer voorbeelden zoals 'Wonkey', Fwee, Kromkommer, Snact, Re-fruit en Annebelle. Het doel van al deze bedrijven is om de voedselverspilling te verminderen. "Het is goed om 'out of the box' te denken.



Rest-O-Pack

Als projecten met een grote impact noemde hij het evenement 'Disco Soep' in Belgiƫ, waarbij op straat met een groep mensen soep werd gemaakt van tomaten en andere producten die anders werden weggegooid. Ook het concept Rest-O-Pack is een geniaal idee. Van de restjes die van een maaltijd in een restaurant over zijn." Foodwin organiseert ook 'Food Waste Challenges', waarbij er een weekend wordt nagedacht over een voedselverspillingsprobleem. De groep kan dan meewerken aan een businessplan en een voorstel doen."

Appelen plukken

Ook 'Juice for change' is een project dat georganiseerd werd door Foodwin. "Er was een moment in de fruitsector dat er veel appelen werden weggegooid. Wij hebben toen een crowdfunding-actie opgezet waarbij we 8.000 kilo appelen hebben geplukt met 30 vrijwilligers. Van dit volume konden 1.100 dozen met sap worden gemaakt en we konden door de crowdfunding een eerlijke prijs geven aan de teler. Misschien is een nieuwe uitdaging om aardbeien te redden? In Belgiƫ wordt gemiddeld 170.000 ton aardbeien per jaar verspild. (Cijfers van Flanders Food). Wat kunnen we hieraan doen?

Voor meer informatie:
Sebastiaan Kennes
Sebastiaan@foodwin.org