Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Wim van de Ree (Nedato): "Grootste schade zit niet in rotte, maar onbetrouwbare partijen"

Waterschade aardappelen het grootst in kustprovincies en Flevoland

Tholen - Een paar maanden geleden spraken we directeur Wim van de Ree van aardappelcoöperatie Nedato over de gevolgen van de droogte voor de aardappeloogst. Ook toen was het lastig om te voorspellen hoe groot de gevolgen precies zouden zijn en dat is onder de huidige natte weersomstandigheden net zo. "De grootste schade komt nog!"



"Afgelopen week en vooral donderdag is erg veel neerslag gevallen in de kustprovincies en de Flevopolders. Er staat nog steeds veel water op het land. En schade in de vorm van rotte aardappelen wordt verwacht", vertelt Wim. "Iedereen baalt als een stekker, maar de echte schade komt nog. Vorig jaar kon je bijvoorbeeld met percelen in Noord-Brabant die meer dan een dag onder water hadden gestaan, zo de schade uitrekenen. Dat is nu een stuk lastiger. De exacte schade is nog moeilijk in te schatten."

"Er hebben wat hoeken, puntjes en wendakkers onder water gestaan, die kunnen we vergeten. Dat is in oppervlakte nog niet eens zo groot, maar vooral erg lastig om praktische redenen bij het rooien. De grote vraag is hoe de aardappelen die half ziek zijn en geen volle dag onder water hebben gestaan, eruit komen. Die kunnen straks raar gaan reageren als er zuurstof bijkomt. Dat weet je pas als ze in de schuur liggen en die schade is veel groter, want dan praat je over onbetrouwbare partijen", vervolgt Wim. "Dat is een veel groter probleem dan de aardappelen die nu rot zijn."

Voor meer informatie:
Wim van de Ree
Nedato
Jan van der Heijdenstraat 48
3261 LE Oud-Beijerland
T: +31 (0)186 645945
info@nedato.nl
www.nedato.com