Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Landelijke appelplukdag ondanks slechte oogst

Afgelopen zaterdag openden 35 telers hun boomgaard tijdens de Landelijke Appelplukdag. Er wordt volop geoogst maar er hangen fors minder appels aan de bomen. Naar schatting wordt het de slechtste oogst in 10 jaar tijd, meldde het NOS journaal. Het is al te merken aan de prijzen in de winkels. Veel appelsoorten zijn twintig tot dertig cent per kilo duurder.Telers verwachten ongeveer 234 miljoen kilo appels te plukken. Dat is zo'n 100 miljoen kilo minder dan voorgaande jaren.

Klik hier voor de NOS uitzending

Vorstschade
De fruittelers hebben veel last gehad van de late vorst in april. In het midden van het land hebben ze hun appels en peren tegen de vorst beschermd door in de koude nachten met water te sproeien, maar in Limburg is geen oppervlaktewater en in Zeeland hebben ze last van het zoute water. In die gebieden is de oogst bijzonder slecht.
Fruitteler Gilbert Petit vertelt aan het NOS dat hij dit jaar slechts twintig procent van zijn normale oogst heeft binnengehaald. "Ik heb per nacht zo'n 700.000 liter oppervlaktewater nodig en dat is er niet in het zuiden. Daarnaast kwam de vorst op het gevoeligste moment toen de bomen in volle bloei stonden."



Michiel Gerritsen wordt geïnterviewd door de NOS

Peren
Met de peren gaat het daarentegen een stuk beter. De oogst is ongeveer hetzelfde als vorig jaar. Peren kunnen beter tegen de kou. Veel fruittelers kunnen hiervan profiteren, vertelt voorzitter van de Nederlandse Fruittelers Organisatie, Michiel Gerritsen aan de NOS. "De mislukte appeloogst kan een ramp zijn voor de ondernemers. Als een bedrijf maar vijf of tien procent van de normale oogst heeft, is het onmogelijk om rendement te halen. De peren brengen dan toch wat geld binnen."

Bron: NOS
Publicatiedatum: