Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

BayWa: China domineert de appelmarkt

De constant groei van China voor de wereldeconomie zal in de komende jaren ook haar uitwerking hebben op de Duitse appeltelers, meldt persbureau dpa.
 
Baywa - het grootste agrarische handelsconcern van Duitsland - wil dat haar contract telers in de komende jaren bij de appelproductie overstappen op de in Oost-Azië geliefde duurdere rassen. "De muziek speelt in Azië", zegt bestuursvoorzitter Klaus Josef Lutz. "China is de snelst groeiende markt voor de appelhandel." Tot de duurste rassen behoren vooral de zogenaamde clubappelen - merk beschermde nieuwe teeltresultaten zoals 'Kanzi' of 'Jazz'. Baywa teelt haar appelen in Duitsland, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten.

Achter de plannen schuilt de zorg dat er in de toekomst met de tot nu toe gebruikelijke rassen niet meer al te veel geld te verdienen valt. De wereldwijde appelproductie groeit constant aangezien in China en in andere landen in de afgelopen jaren veel nieuwe appelboomgaarden werden aangelegd. Vakmensen verwachten een toename van de wereldwijde appeloogst van momenteel 85 miljoen ton naar 100 miljoen ton per jaar. "Dat we in de toekomst geen recordprijzen zullen behalen, is duidelijk", zegt Christiane Bell van Baywa.

Klaus Josef Lutz klaagt echter over handelsobstakels: de Europese markt is voor alle importeurs vrij toegankelijk. In Oost-Azië gelden er echter beperkingen voor Europese importeurs. "De Chinezen geven ons niet zomaar de noodzakelijke exportlicenties", zegt hij.
Publicatiedatum: