Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Italiaans citrusseizoen 2017-2018

Het citrusseizoen 2017-2018 laat afhankelijk van de regio een daling van 5% tot 10% zijn ten opzichte van de voorgaande seizoenen. Deze daling kan toegeschreven worden aan het weer dat de ontwikkeling van het fruit belemmerde en zorgde dat er fruit van de bomen viel. De droogte en hoge temperaturen hadden gevolgen voor het fysiologische gedrag van de bomen en dit heeft ook zijn weerslag op het fruit gehad. De Brix van het fruit is echter wat hoger dan gebruikelijk. 

Een handelaar in Sicilië vertelt dat veel sinaasappelen van de rassen Moro en Tarocco kleine maten hebben. De verhandelbare hoeveelheid zal naar verwachting 35% tot 40% kleiner zijn. Het feit dat in een aantal boomgaarden het Tristeza virus is geconstateerd, maakt de situatie nog ernstiger. 


(Archieffoto)

In Calabrië, Basilicata en Zuid-Puglia lijkt de waarde van Clementines, Navelina's en Navels overeen te komen met de gemiddelde opbrengst per hectare. "We ramen de verliezen op 5% tot 7% maar deze zullen gecompenseerd worden door nieuwe Clementine boomgaarden en nieuwe vroege en late hybriderassen. De volumes Navelina's zijn prima hoewel de maten gemiddeld zijn." Volgens de handelaar zal de kwaliteit van het citrus verbeteren als de temperaturen en neerslaghoeveelheden in september en oktober gunstig zijn. 

Afzet
De marktvooruitzichten worden mede bepaald door de globalisering die in de loop der jaren heeft plaatsgevonden. "We moeten concurreren met Spanje, Turkije, Griekenland en landen in Noord-Afrika die alle goed georganiseerd zijn en hierdoor een groot bereik op de Europese markt hebben."

"We houden onze productie momenteel goed in de gaten en onderhandelen nog nauwelijks. We wachten op regen om te zien hoe het fruit hierop zal reageren. In Sicilië vragen handelaren om vroege rassen met goede maten. De notering zal rond de €0,30 tot €0,35 per kilo liggen voor het ras Moro en rond de €0,40 tot €0,45 per kilo voor Tarocco."


(Archieffoto)

Op de Sinari vlakte in Calabrië zijn de prijzen voor vroege Clementines op €0,30 - €0,35 per kilo vastgesteld en op €0,25 - €0,30 per kilo voor Navelina's. In Basilicata en Zuid-Puglia zijn de onderhandelingen nog gaande omdat de volumes nog geraamd moeten worden. Over twee weken zullen de eerste serieuze onderhandelingen afgerond zijn.Publicatiedatum: 18-9-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: