Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt mandarijnen

De seizoenen op het zuidelijk halfrond zijn over hun hoogtepunt heen. Rond de Middellandse Zee maken de telers zich echter op voor de start van het nieuwe mandarijnenseizoen. De eerste Spaanse mandarijnen zijn al beschikbaar. De stemming is niet overal positief. Spanje en Israël verwachten een kleinere oogst. Egypte ziet kans voor groei en Italië blijft stabiel. Ook in Californië wordt een vroege start verwacht. In China stijgt de vraag naar premium importmandarijnen. De markt is vooral goed voor de ClemenGold, waar de Zuid-Afrikaanse telers van wisten te profiteren. Wereldwijd is China de grootste producent van mandarijnen. Van het wereldwijde volume van 28 miljoen tot 30 miljoen ton per jaar, wordt 24% in China geoogst. Daarna volgen Brazilië (14%), VS (7%), India (7%) en Mexico (6%).

Noord-Cyprus zoekt nieuwe markten
Bij een associatie in Noord-Cyprus zien ze het aanbod mandarijnen toenemen. De markt voor easypeelers groeit. De telers hebben vooral Mandora (Ortanique) en W Murcott mandarijnen geplant, naast het andere citrus. Voor het komende seizoen wordt een oogst van 30.000 ton Mandora's verwacht. Export van het citrus naar Turkije, Iran, Irak, Verenigde Arabische Emiraten, Rusland, Oekraïne en EU-landen. Rusland en Turkije worden aangewezen als de belangrijkste markten voor de nabije toekomst. Daarnaast wordt er gezocht naar mogelijkheden in het verre oosten, waaronder Maleisië, Hong Kong, Bangladesh en Japan.

Egypte verwacht grotere oogst
Het seizoen start in november. Hoewel er meerdere rassen geteeld worden, zijn er drie belangrijke rassen voor de export: Murcott, Clementine en Fremont. Naar verwachting zullen er dit jaar meer mandarijnen geoogst worden. Europa is de belangrijkste markt, vooral uit Rusland is er veel vraag in aanloop naar Nieuwjaar. Ook het Verenigd Koninkrijk is een goede exportmarkt. Een exporteur vertelt zich geen zorgen te maken om de concurrentie. Volgens hem is de markt groot genoeg en is Rusland een goede markt voor het fruit. De wisselkoers kan de export wel parten spelen.



Minder Israëlische Orri
Voor de Orri wordt een daling in volume van 20% tot 25% verwacht ten opzichte van vorig jaar. Het seizoen start in december/januari. Die daling is deels het gevolg van het goede voorgaande seizoen. "Normaal heb je na een grote oogst een seizoen met een kleine oogst," aldus een handelaar. Daarnaast is het areaal iets gedaald doordat telers omschakelen naar alternatieven waar meer geld mee te verdienen is, zoals grapefruits.

Spanje verwacht 30% minder mandarijnen
Hoewel er nog geen officiële ramingen bekend zijn, melden telers en handelaren dat er 25 tot 30% minder volume verwacht wordt in de regio Valencia (de provincies: Castellón, Valencia en Alicante). Oorzaak is de hittegolf in het voorjaar en de zomer. Alle rassen zullen de gevolgen hiervan merken. Vooral de mid-zomerrassen als Clemenules, het meest geteelde ras, worden hard geraakt.
De extra vroege mandarijnen, Iwasaki, Owari en Okitsu worden al geoogst en vermarkt. Op dit moment reageert de markt al op de lagere volumes, aldus een handelaar. De prijzen liggen hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder. Okitsu's zijn 17% duurder dan in de eerste week van september. Owari's zijn 10% duurder, de prijs voor Iwasaki is stabiel.

De laatste jaren schakelen veel telers om van Satsuma rassen naar andere vroege rassen met meer kleur of naar alternatieve producten, zoals kaki's. De aanvoer uit landen van het zuidelijk halfrond eisen hun tol van het marktaandeel met een constante daling tot gevolg. De belangrijkste markten voor deze mandarijnen zijn de Scandinavische landen en het Verenigd Koninkrijk.

Italië verwacht gemiddelde oogst
In de regio's Calabrië, Basilicata en Low Apulia worden normale oogsten verwachten voor de clementine. In de eerste ramingen werd gesproken over een daling van 5% tot 7%, maar dat negatieve percentage wordt opgeheven door nieuwe plantages die in productie komen. Die bestaan onder andere uit Clementines en andere vroege en late rassen.

De Italiaanse sector moet concurreren met de Spaanse, Turkse, Griekse en Noord-Afrikaanse mandarijnen. In het algemeen is die afzet beter georganiseerd en daardoor geïntegreerd in de Europese markt. Op de markten is het rustig. In Piana of Sibari, Calabrië, zijn enkele contracten afgesloten tegen 0,30 tot 0,35 euro per kilo voor clementine. In andere regio's, zoals Basilicata en Apulië word nog gekeken hoe de oogst uitvalt en zijn geen onderhandelingen gaande. In de komende 15 dagen zal het onderhandelingsseizoen sluiten. Een bedrijf in Calabrië laat weten dat het seizoen in midden oktober zal beginnen. Door de hitte vallen de maten kleiner uit.

Nederland: Eerste Spaanse Iwasaki-mandarijnen gearriveerd, Duitsland wacht nog even
Deze en afgelopen week arriveerden de eerste Iwasaki-mandarijnen uit Spanje in Nederland. Dit is enkele weken eerder dan normaal. Het blijft altijd oppassen geblazen met de eerste mandarijnen, omdat het gevaar bestaat dat deze nog te zuur zijn. Volgens importeurs is de vraag in Nederland nu al redelijk goed. Duitsland komt altijd wat later op de markt, daar zijn kleur en smaak nog belangrijker. Met een week of vier wordt het mandarijnenseizoen opgevolgd met de eerste Clementines.

Wereldwijd valt de gigantische nieuwe aanplant van mandarijnen op, met name Zuid-Afrika en in mindere mate Peru. Importeurs verwachten dat er de komende jaren zomaar 30% meer mandarijnen in de zomer beschikbaar zijn, waardoor de wereldmarkt de komende jaren verder uitgekamd zal moeten worden om de afzet te garanderen

België: Nadercott wint aan populariteit
De Nadercott heeft de laatste jaren aan populariteit gewonnen. De laatste jaren is er een constante aanvoer van deze mandarijnen. Volgens een handelaar is de Nadercott het beste easypeeler ras. "Wij maken mooie prijzen voor het fruit en de consument is ook bereid om een hogere prijs te betalen," aldus een handelaar. Deze mandarijnen kosten gemiddeld 2 euro per kilo. Vanuit Zuid-Afrika wordt de Nadercott twee maanden ingevoerd. Het seizoen duurt dan tot ongeveer eind september. Het begin van het Zuid-Afrikaans seizoen waren er flinke tekorten vanwege de droogte. "Het was een stroeve en late start. Het tweede deel verloopt normaler in de aanvoer, maar de markten blijven toch vrij positief." Momenteel is het rustig op de markt, maar de handelaar houdt rekening met een vroege start van het Spaans seizoen.

De Belgische markt kent duidelijke seizoenen, in de maanden april tot en met juli is de vraag naar mandarijnen beperkt. Dan is er veel ander fruit op de markt. Een handelaar maakt zich wel zorgen om de uitbreiding van het areaal easypeelers wereldwijd. "Ik zou niet te veel uitbreiden en pushen in deze markt. In andere maanden zijn weer andere artikelen in het seizoen. In België zie ik het in ieder geval niet gebeuren dat ze 12 maand constant easypeelers eten. We moeten de seizoenen in ere houden."

Californië verwacht vroege start
De Californische mandarijnen hebben een vroege start dit jaar. Een handelaar vertelt midden oktober te beginnen met een vroeg Satsuma ras. De latere Satsuma's voorzien in een aanvoer tot eind december. "Het fruit ziet er goed uit, de kalibers krijgen goed vorm," vertelt een handelaar enthousiast. Er hangt veel fruit aan de bomen, waardoor de kalibers iets kleiner uitvallen dan normaal. De hete zomer in Central Valley kan wel resulteren in brandvlekken op de vroege mandarijnen.
De vraag naar mandarijnen stijgt. Ook de Kishu doet het goed. Deze mandarijn lijkt op een Satsuma, maar is veel kleiner. De Kishu heeft de maat van een golfbal en is makkelijk te pellen. Een handelaar vertelt goede feedback te krijgen op dit ras. Kishu's zijn beschikbaar tot midden november, waarna andere rassen als Daisy de markt overnemen.

Peru ziet exportpotentieel
Vorig jaar steeg de export van mandarijnen met 20% ten opzichte van 2015. Daarmee profiteert het land van de wereldwijd groeiende vraag naar mandarijnen. Mandarijnen hebben voor de Peruaanse sector veel potentieel, slechts 28% van de productie wordt geëxporteerd. De belangrijkste teeltgebieden zijn Lima (56%), Ica (25%) en Junin (13%). Hoewel de oogst door de verschillende klimaattypen in Peru zich over meerdere maanden uitstrekt, ligt de piek tussen april en augustus. In die maanden wordt 85% van de mandarijnen geoogst. De belangrijkste rassen zijn Satsuma's en Clementines. Export is er vooral naar de VS, dat land is goed voor 40% van de export. Tweede bestemming is het Verenigd Koninkrijk met een 25% aandeel, die markt laat forse groeicijfers zien van 18%. Nederland staat op de derde plaats met een aandeel van 12% in de export en een lichte groei van 1%.

Eerste mandarijnen Uruguay voor China
Eind juli werd de overeenkomt ondertekend en konden de eerste mandarijnen uit Uruguay naar China verscheept worden. De Clemenvilla werden als eerste op het schip gezet naar Shanghai. Hoewel de schil van dit ras volgens sommigen te dik is, maakt de smaak dat weer goed. De mandarijnen brengen op de Chinese markt 140 tot 150 yuan (17-19 euro) per doos op.

Wisselende stemming over Zuid-Afrikaans seizoen
Het seizoen voor de ClemenGold begon in week 25 en duurde tot 36. "We hebben goede volumes gehad, maar niet genoeg om aan de vraag te voldoen," vat een handelaar samen. Vooral de Chinese markt bleek een succes. Deze markt is de snelst groeiende voor dit merk. Het is het tweede jaar dat de ClemenGold naar China mogen en er wordt specifiek naar deze mandarijn gevraagd, vertelt een handelaar. Er wordt veel werk van gemaakt om de ClemenGold te promoten, onder andere door advertenties en proeverijen in supermarkten. Voor de online markt ziet men een groot potentieel. Hoewel de laatste mandarijnen geplukt en verpakt zijn, komen die over drie weken in China aan.

De ClemenGold had weinig last van de droogte. De teelt is vooral te vinden in het noorden van Mpumalanga en Limpopo. Deze twee gebieden hadden een normaal seizoen. Marokko en Spanje nemen de markt voor de ClemenGold over van Zuid-Afrika. Waarschijnlijk valt er een gat tussen het Zuid-Afrikaans en Marokkaans seizoen, maar er wordt gewerkt aan een jaarrond aanbod.

De totale mandarijnenteelt in Zuid-Afrika is de laatste tien jaar met 88% gestegen. Vooral de late mandarijnen zijn in trek, met rassen als Tango, Nadercott, Orri, Valley Gold, Leanri en andere. Het seizoen is zo goed als over. Van de 12,9 miljoen dozen (15 kilo) die verpakt zijn, waren er eind week 35 al 12,2 miljoen op de boot gezet.

Er waren grote verschillen tussen de seizoenen in het noorden en zuiden. In de Gamtoos vallei/Patensie, Oostkaap, was het Satsuma seizoen "ongelofelijk goed". De hoogst gemiddelde prijs ooit werd gehaald dankzij de lege markten waarmee het seizoen begon. De Clementines en Nova deden het ook goed, maar de markt raakte verzadigd. Van de Nova komen nieuwe plantages in productie. Ook werd voor het eerst naar Indonesië geëxporteerd.
 
In de Westkaap waren telers te spreken over de Orri, die vooral in trek is in Frankrijk. In het noorden wordt het seizoen getypeerd als "uitdagend" met veel nieuwe plantages die in productie komen. In sommige regio's wordt een verlies tot 20% gemeld door hitte en wind. In Senwes meldt een bedrijf een "catastrofaal" Satsuma-seizoen. Het fruit groeide tot een onverkoopbaar groot kaliber en er waren interne kwaliteitsproblemen. De late rassen presteerden daarentegen heel goed, al was er windschade. Markten als Rusland, Midden-Oosten en Zuidoost-Azië kijken meer naar de interne kwaliteit, daar vonden de beschadigde mandarijnen een markt. Een overlap tussen de vroege en de late rassen zet de markt onder druk.

Australische mandarijnen in trek in Azië
De afgelopen weken is er een goede kwaliteit mandarijnen beschikbaar. Een handelaar promootte online de Honey Murcott, maar de prijs van deze mandarijnen zal niet dalen op korte termijn. Een groot deel van de oogst van deze mandarijn is bestemd voor de Aziatische markt.

De sector heeft een sterke focus op de export en er wordt geïnvesteerd in winstgevende rassen. Vooral uit Azië is er een sterke vraag naar de mandarijnen. Dan gaat het niet alleen om China, maar ook om de Filipijnen, Thailand en Vietnam.
Het seizoen duurt van april tot oktober. De binnenlandse markt is goed voor 70.000 ton mandarijnen. Eén van de eerste populaire rassen op de markt is de Imperial, maar in New South Wales heeft deze variëteit opnieuw een moeilijk seizoen doordat een grote aanvoer de markt onder druk zet.

Chinese import stijgt, binnenlandse productie stagneert

De mandarijnenproductie is vorig seizoen gekrompen als gevolg van slecht weer en citrusgreening. Dit seizoen is de productie nog niet hersteld. De oogst begint in november. Op dit moment worden de mandarijnen ingevoerd uit Australië en Peru, daarnaast is er import uit Israël en Zuid-Afrika. De totale mandarijnenimport valt jaarlijks 10% hoger uit, als gevolg van een stagnerende binnenlandse productie en een stijgen draag naar premium rassen. Onder andere de vraag naar Jaffa Orri en ClemenGold groeit.

Pakistan raamt meer Kinnow mandarijnen

In vergelijking met vorig jaar worden er meer Kinnow mandarijnen geëxporteerd dit seizoen. Voor dit jaar wordt een goede oogst verwacht. Exporteurs zoeken naar nieuwe markten, maar de focus ligt nog altijd op traditionele bestemmingen als Iran, Rusland en de Golfstaten. Indonesië en de Filipijnen zijn aantrekkelijke markten. Op de Filipijnen hebben de Pakistaanse exporteurs wel te maken met Chinese concurrentie, maar op prijs winnen de Pakistaanse mandarijnen. In Rusland is er concurrentie uit Turkije en Egypte, daarom wordt daar een minder goede markt verwacht. Normaal worden er 700 tot 800 containers naar Europa verscheept. Vorig jaar bleef de teller steken op 200 containers, maar exporteurs hopen dat Oekraïne meer mandarijnen zal importeren.