Mededelingen

Vacaturesmeer »



Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland




"We hebben het pand slechts in bruikleen"

Eerste grondsteen nieuw hoofdkantoor Eosta gelegd



Tholen – Gisteren werd de grondsteen van het nieuwe Eosta-bedrijfspand in Waddinxveen gelegd. Niet zomaar een steen, maar een heuse dodecaëder, een twaalfvlakkig stalen object, die de kernwaarden van de onderneming herbergt: authenticiteit, verantwoordelijkheid en samenwerking. Gevleugelde woorden en bijna meditatieve paukenslagen te midden van een kleurrijke cirkel stonden – inderdaad – garant voor een groot saamhorigheidsgevoel. De eerste steenlegging stond bol van de symboliek.



Het gebouw is meer dan een economisch object: het moet een voorpost worden van de nieuwe, circulaire economie. "De keuken van het bedrijfsrestaurant wordt ingericht met 8e-hands materialen", laat directeur Volkert Engelsman zich voorstaan. "En de haarden zijn geplaatst in een wand die is gemaakt met beton van afgedankte wc-potten." De circulaire aanpak komt niet alleen tot uiting in het materiaalgebruik, maar ook in de opzet van het nieuwe bedrijfspand. In het hart van het kantoor bevindt zich een groot atrium, waar alle kantoorruimten op uitkomen. Daarmee fungeert het als één centrale ontmoetingsplek.  



"Ons bedrijfspand is in essentie eigenlijk vooral een tijdelijk grondstoffendepot. Het is geen eindproduct of een afschrijfpost op een economische balans. Het modulaire gebouw is compleet demontabel en remontabel en dus binnen andere toepassingen weer inzetbaar. Wij zien onszelf meer als tijdelijke beheerders. De Sioux-indianen zijn wat dat betreft een inspirerend voorbeeld. Zij beseffen als geen ander dat je de aarde, wind en grondstoffen niet kunt bezitten, maar slechts in bruikleen hebt", legt Volkert uit.



Het circulaire principe is het meest zichtbaar in het lichtplan. Eosta koopt lichturen, geen lampen. Een systeem dat door Philips Lighting wordt ontwikkeld. De circulaire aanpak stimuleert Philips om meer materialen herbruikbaar en vervangbaar te maken. Omdat Philips zelf de energienota gaat betalen, heeft het bedrijf een economische prikkel om de lampen zo energiezuinig mogelijk te maken en continu te blijven innoveren.



Het vergt van aannemers en inrichtingsbedrijven de nodige creativiteit. "Er moet worden afgestapt van het lineaire 1.0-denken, het destructieve waarin je toewerkt naar een afvalhoop. Eosta loopt graag vooruit op de oude economie. Soms moet je daarin compromissen sluiten. Niet elk idee bleek uitvoerbaar, maar het ideaal blijft altijd leidend. Dat hebben we ook getracht te verbeelden in de grondsteenlegging."



Het 19.500 m2 grote gebouw wordt medio 2018 opgeleverd.



Voor meer informatie:
www.eosta.nl
www.natureandmore.com

Publicatiedatum: 15-9-2017
Auteur: Vincent Verboom
Copyright: www.agf.nl

 



 

Reacties:


een prachtige start naar een mooie toekomst!
Henk van Raalte, Hoek van Holland - 15-9-2017 13:41:34


Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: