Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Oud-groentehandelaar Lans Hopman: "Het was een boost voor Dronten"

De Meerpaal was de eerste overdekte markthal in Nederland

Tholen - De Markthal in Rotterdam trekt veel toeristen maar ooit was De Meerpaal in Dronten bijzonder in trek bij dagjesmensen. Van heinde en ver kwamen er mensen op de unieke plek af. Een overdekt marktplein waar mensen elkaar ontmoeten en handelden. Deze week viert De Meerpaal haar vijftig jarig bestaan. "Het was een boost voor Dronten", zegt oud-groentenhandelaar Lans Hopman. Het was ook een boost voor zijn handel, want hij verkocht niet alleen veel groenten en fruit aan Drontenaren die de overdekte markt heel prettig vonden, maar ook aan de toeristen. Ongehoorzaam
Omroep Flevoland interviewde de ex-groentenman over hoe het er in het verleden aan toeging. De Meerpaal herbergde vele openbare functies die elkaar moesten versterken. Architect Van Klingeren ontwierp De Meerpaal namelijk als instrument 'waarmee van alles kon gebeuren' met 60% prestatie, 20% ontmoeting en 20% hinder. De anekdote van de oud-groenteman over de tegenstrijdige belangen tussen markthandel en comfort van horeca is daarvan een treffend voorbeeld. Zijn eigenmachtig optreden leidde uiteindelijk tot verplaatsing van de markt naar buiten het gebouw, maar dat pakte uiteindelijk goed uit voor de handel.

Landbouwbeurs
Een andere functie die De Meerpaal herbergde was de Landbouwbeurs die tegelijk met de markt plaatsvond. Oud-landbouwbeurshandelaar Jan Terpstra vertelt ook zijn herinneringen aan omroep Flevoland.


Publicatiedatum: 15-9-2017
Auteur: Marjet Lubbers
Copyright: www.agf.nl

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*