Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Orkaan Irma kost Florida mogelijk 10% van sinaasappeloogst

Dinsdag maakten de autoriteiten in Florida bekend dat het mogelijk nog weken zal duren voordat men een volledig beeld heeft van de schade die orkaan Irma in de Amerikaanse staat heeft aangericht. Zo is het nog niet duidelijk hoe groot de schade aan gewassen is, welke uitkering telers van hun verzekering kunnen verwachten en wat de consument extra zal moeten betalen voor zijn dagelijkse glaasje sinaasappelsap. In Florida start de sinaasappeloogst doorgaans rond Thanksgiving (november). 90% van de productie is bestemd voor de sapindustrie. De raming voor het seizoen 2016-2017 bedroeg 68,5 miljoen dozen sinaasappelen en 7,8 miljoen dozen grapefruit. De waarde van de sinaasappeloogst bedroeg €745,5, en die van grapefruit €92,5.

"Voordat Irma toesloeg, bestond er een reële kans dat de sector dit seizoen een oogst van 75 miljoen dozen zou behalen maar nu zal dit veel lager zijn," laat Shannon Stepp van het Florida Department of Citrus weten. Uit de eerste berichten blijkt dat door de orkaan veel fruit uit de bomen is gewaaid. Er zijn relatief weinig bomen ontworteld en dat is dan weer goed nieuws."

Lisa Lochridge, woordvoerster van de Florida Fruit and Vegetable Association, legt uit dat rapporten er op wijzen dat in Zuid-Florida 50% tot 70% van de citrusoogst als verloren kan worden beschouwd. Joel Widenor, mede-oprichter van Commodity Weather Group raamt de totale verliezen in de sinaasappelsector op 10% en voor de grapefruitsector op 20% tot 30%. 

Florida is een belangrijke bron van verse groenten en fruit voor de rest van het land gedurende de wintermaanden. Veel gewassen zijn echter nog niet geplant. Vooral velden voor de tomaten- en aardbeienproductie hebben schade opgelopen. Lochridge verwacht dan ook een kleinere tomatenvolumes bij aanvang van het seizoen in november. In december zal de productie weer stabiel zijn. Aardbeientelers denken snel hersteld te zijn en hun fruit op tijd te kunnen plukken.

"Het is moeilijk voor telers om werknemers te vinden om te helpen bij het herstel omdat het aantal beschikbare arbeidskrachten toch al krap was," vervolgt Lochridge. 

Op 12 oktober presenteert de USDA haar eerste raming voor de citrusoogst 2017-2018. De prijzen voor diepgevroren sinaasappelsapconcentraat piekten vorige week en dit is misschien een voorbode van wat er met de consumentenprijzen zal gebeuren. Coca Cola, dat ook de merken Minute Maid en Simply Juices bezit, heeft laten weten dat zijn sapproductie weer op volle kracht functioneert. 

Chet Townsend, redacteur van Citrus Daily en eigenaar van een citrusplantage in Zuidwest-Florida, meldde dat hij nog nooit zulke grote verliezen had gezien, zelfs niet na een vorstperiode. 

Lees verder op mypalmbeachpost.com

Publicatiedatum :Ook onze agf-nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018