Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Dick van Mourik (Almakúti):

"Plukvenster van vijf maanden met Hongaarse appel- en abrikozenteelt"

Tholen - Alweer 21 jaar heeft de J.C. van Kessel Groep een fruitteeltbedrijf middenin
Nationaal Park Balaton in Hongarije. Dick van Mourik was er al bij toen in 1996 de eerste spa in de grond ging en is nog altijd bedrijfsleider van Almakúti. Naast de 82 hectare appelen bestaat het areaal uit 20 hectare abrikozen. "Momenteel zijn we de laatste Gala's aan het oogsten. Volgende week starten we met de Golden Delicious, eind volgende week gevolgd door de Granny", vertelt Dick. Volgens hem is er in Hongarije landelijk sprake van een gewone, gemiddelde oogst. "Wij hebben zelf een goede oogst. Vorig jaar hadden we veel vorstschade, maar dit jaar zijn we gelukkig de dans ontsprongen. De vooruitzichten zijn dan ook goed met een goede kwaliteit."



"De grondkwaliteit en ligging van ons bedrijf zijn uitermate geschikt voor de appelteelt. Je kunt hier bijna alle soorten telen. Alleen voor de Elstar is het te warm en voor de Pink Lady te koud", vertelt Dick. Volgens hem zijn bedrijven als Almakúti redelijk uniek voor Hongaarse begrippen. "Maar liefst 70% van de Hongaarse productie bestaat uit industriefruit. Er is maar weinig nieuwe aanplant, dus die verhouding zal ook niet zomaar veranderen. Hongaren zijn van huis uit conservatief en wat angstig voor innovaties. Met subsidiepotjes worden oude aanplanten in leven gehouden, terwijl je wel een hoge investering moet doen om nieuwe teelten van een hoge kwaliteitsstandaard te realiseren."

Het gros van de appelen van Almakúti blijft in eigen land. "We leveren hoofdzakelijk aan de toeleveranciers van de supermarkten. Daarnaast verkopen we de appelen in Oostenrijk, Nederland, België, maar ook wel verder weg in Saudi-Arabië en Egypte", vertelt Dick. Hij ziet het seizoen zonnig in. "Het meeste fruit hebben we al verkocht, al betekent het niet dat het fruit ook het bedrijf al verlaten heeft, want het koelhuis komt echt wel vol. Als het moet, hebben we de faciliteiten om jaarrond te bewaren en het fruit in te pakken voor de supermarkten. Door de lagere Europese producties is de stemming goed, maar op het moment is er toch wel wat druk op de markt. Iedereen is aan het plukken en een hoop mensen hebben hard hun geld nodig na afgelopen jaar, waardoor er nu een situatie is van veel aanbod en weinig vraag."



Dick is inmiddels aardig ingeburgerd in de Hongaarse appelsector. "Door onze naamsbekendheid komen er veel mensen op het bedrijf kijken. Er is wel interesse voor onze manier van telen. Hierdoor krijg je steeds meer contacten en wordt er ook steeds vaker je mening gevraagd. Ze zien me niet echt als een buitenlander", lacht Dick. "Zo ben ik ook gevraagd om deel te nemen in een adviesorgaan aangaande de appelteelt en hebbenwe al heel wat jaren uitvoerig contact met Hongaarse agrarischeonderzoeksinstituten, hogescholen en universiteiten. Sinds vorig jaar fungeren we ook als proeftuin. In samenwerking met een pomoloog hebben we ruimte vrijgemaakt voor wel 1.000 verschillende hybrides. Wij helpen haar met het maken van de selecties. Volgend jaar komen de eerste vruchten aan de boom en wie weet wat het voor nieuwe rassen oplevert!"

"De abrikozenteelt staat bij ons nog in de kinderschoenen, maar de ervaringen zijn goed. Met de abrikozenteelt proberen we ons plukvenster te verlengen. De oogst van de abrikozen is van begin juni tot medio augustus en dat valt mooi voor de Gala-oogst. Tot en met de laatste Fuji's die eind oktober worden geoogst, kunnen we onze plukkers dus vijf maanden aan het werk houden. Ik denk dat dit voor de toekomst heel belangrijk wordt, gezien het tekort aan arbeidskrachten", vertelt Dick, die zich uitstekend vermaakt in Hongarije. "Ik kwam hier met de instelling 'ik kijk wel waar het schip strandt', maar het is me prima bevallen. Ik heb hier mijn sociale leven
ontwikkeld en ook de minder gehaaste en gestreste cultuur spreekt me wel aan."



Voor meer informatie:
Almakúti Bt.
H-8353 Zalaszántó
HRSZ. 0171/21
Tel. +36 (83) 370 148
Fax +36 (83) 572 901
dvanmourik@almakuti.com
www.almakuti.com