Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Toenemende bezorgdheid over komend seizoen vanwege lage neerslaghoeveelheden

Valencia-oogst Zuid-Afrikaanse Citrusdal loopt vertraging op

Ondanks de uitstekende Brixwaarde, heeft het seizoen van Midknight, Valencia en een aantal late mandarijnenrassen in Citrusdal, in de Westkaap, vertraging opgelopen. De zuurgraad daalde namelijk te traag naar het gewenste niveau. Dit is een probleem dat zich zo nu en dan om nog onbekende redenen voordoet. Mogelijk houdt het verband met de klimatologische omstandigheden. Dit jaar liep de Valencia oogst hierdoor in een enkel geval tot wel zes weken vertraging op. 

Citrustelers uit deze streek hebben toegang tot de Amerikaanse markt, waar doorgaans vraag is naar een hoge zoet - zuurbalans. Telers laten het fruit aan de bomen totdat de waarden veilig onder het maximale niveau van 1,5 zijn gekomen. 


Telers in Citrusdal zijn trots op hun zoete easypeelers, zoals late mandarijnenrassen en navels. De zoete smaak van het citrus zou te danken zijn aan het Mediterrane klimaat, de kwaliteit van het water en de grondsoort.

Het ras Orri van het Volcani Institute is een echte favoriet aan het worden. "Het ras zit boordevol smaak en staat bekend om zijn hoge Brix. Zijn herkenbare smaak maakt Orri echter nog unieker. De aromatische smaak maakt deze mandarijn uniek," vertelt Piet Smit van Favourite Fresh Export. "Op veel markten wordt nog geen onderscheid tussen de rassen Orri en Mor gemaakt. In Frankrijk is dit echter wel het geval en wordt er specifiek om Orri gevraagd. Onze grootste afzetmarkten voor Orri zijn dan ook Frankrijk en de Verenigde Staten."

Smit vertelt dat easypeelers zoals clemenules en Nadorcotts het dit seizoen uitstekend gedaan hebben in de regio. Hendrik Warnich, marketingmanager van ALG Estates beaamt dat de Brix dit seizoen uitmuntend is. 



Wereldwijde Valenciamarkt floreert
"De markt voor Valencia's ziet er goed uit. We hebben voor deze categorie niet dezelfde problemen als met onze navels," vervolgt Smit. "De markt in de EU, de Verenigde Staten en het Verre Oosten is goed en die in het Midden-Oosten ook nog steeds. Dit is te danken aan de verantwoordelijke en verstandige marketing van onze Zuid-Afrikaanse exporteurs."

Hannes de Waal, directeur van Sundays River Citrus Company in de Oostkaap, vertelt dat het totale citrusvolume dit jaar het laagste van de laatste tien jaar was. Dit is aan drie factoren toe te schrijven: het splijten van navels, de verzengende wind in de winter die de bomen heeft aangetast en tot slot het feit dat de maten van de citroenen extreem klein waren. In de Oostkaap vormde alleen de categorie Valencia's hierop en uitzondering. 

De Valencia-oogst komt op een florerende markt terecht. De sapmachines die hun intrede in Europese supermarkten hebben gedaan, zijn een zegen voor Zuid-Afrikaanse Valencia's, met name gezien de schade die orkaan Irma aan de citrussector in Florida heet toegebracht. Hoewel Zuid-Afrikaanse telers opmerken dat de vraag voor die tijd ook al sterk was. De wereldwijde sinaasappelmarkt was leeg, nu Zuid-Afrika dit jaar 7 miljoen minder dozen navels exporteerde. 

"Kleine maten Valencia's zijn geen probleem," vertelt De Waal. "We hebben veel 88 en 105, middelmatige maten, die geschikt zijn voor het Midden-Oosten en Europa. Misschien hebben wel meer 144 maten dan we zouden willen maar de sapmarkt is uitstekend. De vraag naar Zuid-Afrikaanse Valencia's is sterk, ongeacht de volumes."



Gevolgen van de droogte in Citrusdal en de Sundays River Valley
Citrusdal bevindt zich in de bovenloop van de Olifantsrivier, wat tot nu toe de redding voor het gebied is geweest. Telers mogen tot aan het einde van september water uit de rivier halen omdat de regio een winter neerslaggebied is. Telers vullen momenteel hun reservoirs voor het komende seizoen. 

"We verwachten verdere waterbeperkingen. Het zal een ongelooflijk moeilijk seizoen worden," waarschuwt Piet Smit. Okkie Burger van Quattro Citrus, onderdeel van de Muñoz Group, sluit zich hierbij aan, er aan toe voegend dat de neerslaghoeveelheden deze winter onder het gemiddelde lagen. "We rekenen doorgaans op 350 mm maar tot nu toe is er slechts 130 mm gevallen. We wachten op flinke neerslaghoeveelheden, 50 mm of meer, om het waterpeil in de rivier te doen stijgen. Deze winter hebben eigenlijk alleen wat buien gehad."

Er zijn aanwijzingen dat citrustelers het voorbeeld van hard- en steenfruitproducenten in Boland zullen volgen door de beschikbare watermiddelen voor te behouden aan hoogwaardige, productieve boomgaarden, ten koste van oudere of minder productieve. 

Minder productieve boomgaarden worden soms teruggesnoeid, waarbij de stammen wit geverfd worden om ze tegen zonnebrand te beschermen, zodat ze overleven tot het nieuwe seizoen. Sommige telers nemen nog ingrijpender maatregelen door boomgaarden die eigenlijk nog jaren mee zouden kunnen, te rooien. 

Sundays River Valley verkeert in een betere positie dan de Westkaap en grote teeltgebieden in de Oostkaap, Patensie en Langkloof omdat het gebied dichter bij de grote Gariep Dam gesitueerd is, een betrouwbare bron voor irrigatie. De dam is momenteel voor 66% gevuld, waardoor water momenteel niet grootste zorg is. 

"Het is de combinatie van factoren die juist moet zijn, zoals lage temperaturen tijdens de bloei en fruitzetting om problemen zoals we vorig jaar met navels hadden te voorkomen. We hebben het geluk dat we over voldoende irrigatiewater beschikken maar regenwater spoelt het zout uit de bodem. Onweersbuien zorgen bijvoorbeeld dat er stikstof vrijkomt, wat moeilijk kunstmatig na te bootsen is Je ziet dat de bomen groener zijn na een onweersbui," legt Hannes de Waal uit. "We klagen niet. Onze situatie is niet zo ernstig als in andere delen van het land maar desondanks zitten we te wachten op meer regen. We hebben zo'n 100 mm voor eind november nodig. 

In Citrusdal en de Sundays River, evenals in de rest van de Kaap, hopen telers op flinke regenval en een mild voorjaar. 


Piet Smit
Favourite Fresh Export
Tel: +27 22 921 2636

Hendrik Warnich
ALG Estates
Tel: +27 22 921 3439


Okkie Burger
Quattro Citrus
Tel: +27 22 100 0108

Hannes de Waal
Sundays River Citrus Company
Tel: +27 42 233 0320
Publicatiedatum: