Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Eerherstel voor ananasteler Valle Verde na onterechte aantijgingen

De Costa Ricaanse ananasteler Valle Verde is in ere hersteld nadat uit onderzoek bleek dat het biokeurmerk onterecht werd ingetrokken. In 2016 werden klachten ingediend bij het Ministerie van Landbouw over Congelados y Jugos Valle Verde S.A., Del Valle Verde Corp, en L y L Proyectos MMV, (ofwel Valle Verde) samen met Costa de Oro Internacional.

Aanvankelijk resulteerde dit in de intrekking van het Costa Ricaanse biokeurmerk van Valle Verde. Deze beslissing werd op basis van resolutie DFSE 22-2016 teruggedraaid nadat het Ministerie van Landbouw uitvoerig onderzoek naar de zaak had gedaan.
Volgens de Valle Verde en Costa de Oro Internacional probeerde concurrenten de positie van de twee bedrijven te ondermijnen door een klacht bij het Ministerie van Landbouw van Costa Rica in te dienen, en zich voor te doen als vertegenwoordigers van de National Organic Commission en CANAGRO in een poging om via USDA NOP de activiteiten van Valle Verde te ondermijnen. DAarnaast zou er contact gezocht zijn met klanten van Valle Verde om op basis van een vals document een gerucht te verspreiden dat de bio-accreditatie van Valle Verde ter discussie stond.

Vermoedelijk is de USDA NOP naar aanleiding hiervan zelf ook een onderzoek naar Valle Verde gestart. Op 3 augustus 2017 stuurde de NOP Valle Verde een brief waarin de commissie meedeelde het onderzoek formeel te beëindigen omdat het geen bewijs kon vinden voor de beschuldigingen aan het adres van Valle Verde dat deze conventionele ananas als bio-ananas verkocht zou hebben. Verder deelde de commissie mee dat de Costa Ricaanse regering op basis van onderzoek haar besluit om het keurmerk in te trekken terug zou draaien. 

Hoewel Valle Verde en Costa de Oro Internacional in het gelijk gesteld zijn, hebben zij grote financiële verliezen en imagoschade opgelopen. In een poging om genoegdoening voor deze wanpraktijken te krijgen, is Congelados y Jugos Valle Verde een juridische procedure tegen de verschillende verdachten gestart. Daarnaast willen de Valle Verde bedrijven en Costa de Oro hun samenwerking met autoriteiten in zowel de Verenigde Staten als Costa Rica voortzetten om zich er van te verzekeren dat de daders niet ongestraft blijven. 

Voor meer informatie:
CONGELADOS Y JUGOS VALLE VERDE
Alajuela, Costa Rica
T: (506) 2404-1505
E: info@congeladosvv.com
www.congeladosvv.com

COSTA DE ORO INTERNACIONAL
San José, Costa Rica
T: (506) 2272-2293
E: info@costadeoroexports.com
www.costadeoroexports.com

Publicatiedatum :Ook onze agf-nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018